Много от пенсионерите ще останат разочаровани

Само 1/3 от пенсионерите ще получат увеличение през октомври. Това заяви депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов в студиото на Нова нюз. Според него действително има разминаване между очакванията и реалността относно цялостното увеличение на парите.

„Между 7 и 20 юли пенсионерите получават новите увеличени размери на пенсиите, които бяха приети с последните промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Що се отнася до това дали има ощетени – има разминаване между това, което са получили сега и очакванията, които бяха породени от колебливите и непоследователни изказвания за управляващите“, каза той.

Адемов припомни, че в началото се е говорело за увеличение от 26%, след това – за 10%, като е имало предложение и за 14-15%. „На практика пенсионерите се объркаха от тези предложения и очакванията им се разминават с това, което имат в джобовете си“, добави депутатът.

„Ощетените са тези, които са се пенсионирали след 1 януари 2022 г. Техните очаквания са освен 60-те лева да има и 10% увеличение, но то е за пенсиите, отпуснати до края на 2021 г. Те ще получат евентуално следващата година юли такова увеличение, каквото получиха т.нар. „стари пенсионери“, каза още той. И поясни, че основният размер на пенсията е този, който е отпуснат към момента на пенсиониране.

„Изказвания от рода на това, че увеличаваме сериозно размерите на пенсиите се разминават с действителността. Броят на хората, които са недоволни от това увеличение, ще стане ясен оттук нататък, защото една част от пенсионерите не са получили новия размер, за да се разочароват за пореден път. Казвам това със съжаление“, коментира Хасан Адемов.

Според него с увеличението от 1 октомври се предлагат още по-големи диспропорции, тъй като по думите му там се прилага „един много сложен механизъм, който трудно може да бъде разбран от неспециалисти“.

При него се предлагат две стъпки. „Първата е да се определи базов размер на пенсиите, който е с осигурителния доход към годината на пенсиониране. По принцип размерът на пенсията се определя като доходът се умножи по коефициента за година стаж, който е различен през годините. Последният такъв е 1,35%. Доходът, който се умножава с това, се изчислява като индивидуалният коефициент на лицето се умножи по средния осигурителен доход за страната към датата на пенсиониране“, обясни депутатът от ДПС.

И даде пример: „Ако сте се пенсионирали през 1998 г., а тогава средният осигурителен доход е бил еди колко си, той се умножава по индивидуалния коефициент, само че този коефициент, заедно с годините стаж се определят към септември 2022 г.“.

„От октомври се очаква преизчисляване на пенсиите, но пенсионерите ще бъдат разочаровани, защото голяма част от тях, близо 2/3 няма да получат нищо, а останалите 30% ще получат някакво увеличение. За едни, особено за тези, които отдавна са се пенсионирали далеч във времето, ще бъде по-голямо, а за тези, които са се по-скоро –  една част вече са достигнали размера и при тях няма да има увеличение, а за други – увеличението ще бъде много по-малко“, посочи още той.

Източник: novinite.bg