Минимална заплата 1400 лв., за да оцелеем

 

Минималната заплата трябва да стане поне 1400 лв., за да могат двама работещи родители да отглеждат едно дете, пресметнаха от КНСБ. Реално обаче минималната заплата е само 710 лв. и населението в страната намалява, като вече доближава 6,5 млн. души.

Необходимите пари за издръжка на семейство от двама възрастни с едно дете до 14 години са 2189 лв. на месец, каза Пламен Димитров, президент на КНСБ. Тези пари за нужни само за най-необходимото – храна, жилище, транспорт, образование и т.н. Необходимите средства за издръжка на тричленно семейство са нараснали с 283 лв., или с 14,8% за година, заради високата инфлация. За да разполагат с 2189 лв. на месец двамата родители трябва да имат брутни заплати поне по 1411 лв., показват данните на КНСБ.

Ако човек работи и живее сам, за месечната му издръжка са необходими 1216 лв., което е със 157 лв. повече спрямо миналата година по това време. За да разполага с тези пари, брутната му заплата трябва да е 1567 лв.

Заради високата инфлация и ръста на необходимите разходи за издръжка на хората, от КНСБ предлагат минималната заплата да стане 760 лв. още с актуализацията на бюджета от 1 юли. От 2009 г. насам минималната заплата се е покачвала по-бързо от инфлацията и така реално парите са хората са се увеличавали. В момента обаче това не е така. През последните месеци се увеличават хората, които работят за по-малко пари от необходимите за издръжката им. 71% от работещите взимат под необходимата заплата за нормалното им оцеляване без да гладуват и да стоят на студено през зимата. Затова според КНСБ минималната заплата трябва да нараства със 17-18% през всяка от следващите години, за да може през 2027 г. да достигне необходимите пари за издръжка.

Сред основните причини за ръста на нужните пари за издръжка на българите е поскъпването на бензина (с 42% за година), дизела (с 45%), газа (около 4 пъти) и тока за бизнеса (близо пет пъти). Всичко това се отразява на цените на останалите стоки и услуги. За година храните са поскъпнали със 17,7%. Повишението на цената на хляба е с 20%, на олиото с 56,9%, на млякото и млечните продукти – с 18%. В резултат инфлацията в България е сред най-високите в ЕС. Само в пет държави от ЕС покачването на цените е по-голямо.

Източник: novinite.bg