Минеков: МК няма договор с каквато  и да е медия

„Дължимите суми от наемателя на помещенията, където се помещава в-к „Труд“, са били искани още по времето на Вежди Рашидов, след това от служебния министър Рашко Младенов, след това финансовият отдел във финансова дирекция е предложил на министър Боил Банов да подпише, за да си поиска загубите, но той е отказал. Този път това се случи. Това са отношенията, които Министерство на културата има с фирмата на младия Блъсков „Южен кръст“ Ние нямаме никакви отношения и никакъв договор с какъвто и да е вестник или медия“.  

Това заяви пред БНР министърът на културата проф. Велислав Минеков.

 Той уточни, че няма и договор, който да поставя отношенията в положение, че да бъде преотдавано помещението:

„Това е споменато в подписания договор с „Южен кръст“.

По думите му е била спазена цялата съдебна процедура, преди да се стигне до запечатването на редакционните помещения на вестник „Труд“.

Договорът между МК и фирма „Южен кръст“ е сключен през 2012 година, уточни той.

Министър Минеков определи цените на наема като комични и подчерта, че в района няма такива:

„Години наред наемът е от близо 5,5 лева на квадратен метър. В съседния район наемите са чувствително различни. … Ще изискаме до стотинка всичко, което е на МК. … Министерството трябва да си върне всички имоти, които са били раздавани по най-безобразен начин. Има и един хотел, който е собственост на МК, е бил отдаден под наем, но не е получен нито един лев. Хотелът е до Черно море, с басейн, със 111 легла. 7-етажна сграда, историческа, в центъра на София е отдадена под наем, 7-ма година МК не получава един лев. Възнамерявам цялата собственост, продавана или раздавана по този начин, да бъде върната в Министерството“.

Проф. Велислав Минеков коментира, че и партия ГЕРБ не е плащала наема си за офисите, които ползва в НДК:

„Имало е една тенденция къде и как всеки да се почувства добре по отношение на неплащането на каквито и да е средства. Нещата не са чак толкова учудващи“. 

Той заяви, че по време на изслушването му в сряда в парламента ще призове ГЕРБ да освободи двата етажа в сградата на НДК, където се помещава партийната централа:

„Време е да се пристъпи към освобождаване, тъй като от 2009-а година са ползвани напълно безплатно. … Ако ги изчислим по цените в района, това означава 6 млн. лева загуба за периода на ползване. … Ще говоря с областния управител, за да може да се намери едно достойно място за партия ГЕРБ“.

Според служебния министър ГЕРБ „имат достатъчно голяма субсидия, за да плащат и за своя партиен печат“:

„Няма никакво значение какво се пише в тази медия, аз не търся удобни медии за Министерството“.

Снимка: Мария Филева/БНР

Източник: БНР

Източник: novinite.bg