Малки дела са стигали до г-жа Кьовеши, заяви министър Демерджиев

Действително малки дела са стигали до г-жа Кьовеши. Това е един значителен период от време, в който не е получен сериозен сигнал. Това е становището. Решихме да направим опит това да се промени. Това заяви правосъдният министър Иван Демерджиев преди редовния пленум на Висшия съдебен съвет. По-рано той разговарял с шефката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши.

 „Разговорът с г-жа Кьовеши беше по повод на това, че я уведомих, че сме направили отдавна исканите от нея нотификации. Предложих й среща, тя се отзова на такава онлайн, като предстои вероятно среща и на живо, тъй като аз на 9-и пътувам към Брюксел. Предполагам, че можем да се срещнем и там“, обясни министърът и уточни, че преди да бъдат направени нотификациите са били проведени много разговори на експертно ниво, включително и няколко писма са получили всички министерства как да процедират, когато се натъкват на такива сигнали.

По думите му с Кьовеши са коментирали единствено направените нотификации. Стана ясно още, че вчера Министерският съвет е гласувал два законопроекта, които касаят член 104 и 105 от Регламента, където има съществена роля европейската прокуратура. Той увери, че към днешна дата са изпълнени всички ангажименти на българската държава към европейската прокуратура.

„Беше поставен въпросът, че извън това, което ние вече сме направили, г-жа Кьовеши предлага и очаква да дадем възможност на всеки административен ръководител в прокуратурата да има директна комуникация с европейската прокуратура. Помолих я това да постъпи в писмен вид при нас, за да можем да го придвижим с копие до главния прокурор и до ВСС“, уточни Демерджиев.

„Тема, която повдигаме и която предполагам, че утре ще бъде на вниманието на прокуратурата и съдилищата е случайното разпределение на делата. Много отдавна работим по тази тема след като главният прокурор повдигна този въпрос. Това, което установяваме е, че много от правилата за такова разпределение се отклоняват от законовите норми. Направили сме препоръки в тази посока в писма, които изпращаме до съдилищата и прокуратурата, като се надяваме те да ги изпълнят възможно най-бързо, тъй като последиците при липса на случайно разпределение могат да бъдат много сериозни. Това, което прави впечатление е, че от страна на главна прокуратура не получихме никакво съдействие и аз възнамерявам да реагирам в това отношение“, категоричен бе правосъдният министър.

Източник: novinite.bg