Кукуто Николай Витанов пак избухна с култови прогнози за ковид и войната

Математикът проф. Николай Витанов представи и днес ковид прогнозата си. Той обобщи, че до края на месеца ситуацията ще бъде спокойна. Но предупреди за доближаване на критичните стойности на дифузното разпространение на вируса.

По думите му, ако една седмица стойностите на индекса са над 1, положението се усложнява.

Ето цялата му прогноза за 27 юли:

„Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 13. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 45 дни.

14-дневната заболеваемост днес е 287.92 на 100 000. Има да расте.

Кога да почвате да се притеснявате, че може да се наложат по-съществени мерки? За дадена област – когато заболеваемостта тръгне да наближава 400 на 100 000. За страната – също когато 14 дневната заболеваемост тръгне да наближава 400 на 100 000. Има време дотам.

Защо 400 на 100 000. Свързано е с възможностите на българската здравна система и с наличието на легла и персонал за лечение. Тъй, че, не може да се слравнява с други страни, още повече с Германия например.

Основният сценарий го знаете – Празни болници (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения).

Лятната вълница си напредва, точно според прогнозите

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. ОТКЪДЕ МОЖЕ ДА СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО? От Гърция и западна Европа. Там модифицираният Омикрон си бушува. Внасяме си.

2. Общата обстановка – Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 118 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число – днес е 1.43.

Такова беше и очакването – да надмине 1.00. Разбрахме се – като не ви харесва това число, което не съм го измислил аз, хващате и измисляте по-добро.

Писах ви, пиша и пак – очаквах числото да надмине 1.00, което означава, че се очаква заразата да спре да се свива. 1.43 е сериозна стойност, но падна под 1.5. Това е добре. Ако падне още, както се очаква, дифузното разпространение може и де ни се размине за страната и да се появи за кратко в няколко области. Това са очакванията. Успехът ще е крупен – ще минем през вълната без да сме запалили дифузното разпространение. То е защото го угасихме навреме при предната вълна. Сега ако не го запалим, позициите ни за есента ще са добри.

3. Проверката за суперпожар – няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространие.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната – 0.94

София-град – 0.97

Пловдив – 0.93

Бургас – 0.80

Варна – 0.85

По южните граници

Благоевград – 0.98

Кърджали – 0.97

Смолян – 0.79

Хасково – 0.92

Ямбол – 0.83

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение – 1.00

2. Над 1.00 – дифузно разпространение

3. Под 1.00 – дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – все още няма проблеми. Индексите са под 1, няма дифузно разпространение. Обаче стойностите започват да наближават критичната стойност. През следващата седмица в няколко области се очаква и надхвърляне. До края на тази седмица се очаква слабо понижение на индексите.

За страната, индексът е около критичната стойност. Вече трябва да внимаваме. Знаете, че има и мерки. Целта им е такава – да се пречупи тенденцията на нарастване на този индекс и

да не се позволи на дифузното разпространение да се вихри.

Дифузното разпространение още го няма, но клъстерното вече е доста разпространено. Къде – в големите градове. По южните граници ситуацията е малко по-спокойна, но и там вносът от юг си е висок.

Как да го охарактеризираме с две думи – държим индексите на дифузното разпространение под 1 и най-много седмица над 1 – Браво Шаро! Изтървем ли ги 1 седмица да са над 1 тръгваме по широкия път на помиярщината. Това е положението.

Тук стандартното предупреждение – Стигнахме 3000 случая наден. Пазете се вече, особено в големите градове, където има много хора, събрани на едно място.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 118 дни. Да видим колко ще издържи. Прогнозата беше да издържи 100 дни след падането на извънредната епидемична обстановка. ИЗДЪРЖА. ПРЕДСКАЗАНИЕТО СЕ СБЪДНА.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна – около 1.2 пъти под критичната стойност, Бургас – около 1.2 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.93. Тук – малко под критичната стойност, но започва да я приближава.

Спокойно е. Писах ви – юли ще е спокойно. Сценарият ще се смени, но ще е относително спокойно, защото болниците няма да са пълни. Така и август месец. А вече с какво ще гарнираме салатката на спокойствието – с бравошаровски дресинг или с помиярски дресинг – от нас си зависи. Каквото си го надробим, такова ще си го ядем.

За сведение – индексите в още няколко области

Монтана – 0.75

Пазарджик – 0.98

Перник – 0.89

Плевен – 0.53

Разград – 0.91

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Но виждате как индексите растат. Пазете се – клъстерното разпространение в страната е засилено. Вероятността да се заразите вече не е малка.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 48

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Няма и 10%

Текуща заетост неинтензивни легла : 957

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Тук сме около 19%

Не се очаква да я стигнем заетостта за дестабилизиране на сценария „Празни болници“ до края на август.

„Празни болници“ няма да се дестабилизира да края на лятото. От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Писах ви – като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. „Празни болници“ стабилен – няма локдаун.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се! Ако и да протича леко, все пак има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирено няма да изтеглите късата клечка.

6. Заключение от проверката – и днес, 118 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е относително спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение засега е угасено. Обаче кучетата на Витанов вече почват да подлайват – индексите на дифузното разпространение растат – клъстерното разпространение се разраства, полека се приближаваме към критичните стойности. Внимавайте!

Прогнозата я знаете- това ще продължи. Юли ще си отиде спокойно, както се и очакваше. Болниците няма да се напълнят. И през август месец. Ако сме тарикати, ще тръшнем вълницата преди да е стигнала 3000 случая на ден. Виждате, прогнозата се сбъдна – не сме тарикати. Пък дали сме бравошаровци или помияри, ще видим до 2 седмици. Каквото си го надробим – такова ще си го сърбаме.

ВНИМАВАЙТЕ В ГЪРЦИЯ.

7. Днес – прогнозната карта на риска. Виждате – червеното доминира. Жълтото ще става още по-малко. Така, че – пазете се в Гърция.

Сега за войната.

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.

Тук – технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк – националният интерес. Чий национален интерес – нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва – да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Така. Сега по същество.

Някои се оплакват, че всеки ден било едно и също. Войната не е концерт по желание или американски екшън филм. Тя си има своите закони. Ако днес има затишие, то е защото утре ще има буря. Скъсвате се да пишете за храбрата украинска армия. Слезте на земята и гледайте реално на нещата. Украинската армия настъпва – къде? Никъде. Окопала се е и води отбранителни сражения. Но докато не почне да настъпва, войната няма да се обърне, нали така. Така, че плацикайте си чувствата на друго място. Това тук е посветено на анализ на реалната ситуация.

Сражението за Словянск – Краматорската агломерация. Понеже от месеци съм ви казал, че това ще е основното сражение във войната, от доста време насам ви го описвам как се развива от 4-те географски посоки.

Логистичната подготовка за това сражение свърши. Кой се окопал, окопал. Касапницата отново почва.

1. От север.

Тук няма особено движение засега.

1.1 Руската армия атакува от някое време първата отбранителна линия на Словянск-Краматорската агломерация – линията Краснополие-Сидорово-Маяки – Карловка – Райгородок. Линията е полупробита, но някои части от нея се държат. Руснаците се приближават плътно да щурмуват линията. Очаква се линията да бъде пробита съвсем, но не много бързо. Руският напредък тук е слаб засега.

1.2 Зад този линия има втора отбранителна линия – Новониколаевка – Глубокоя Макатиха – Селезньовка. Тя още не е достигната.

1.3 Словянск и Краматорск са в обхвата на руската далекобойна артилерия. Което значи, артилерийска обработка на отбранителните позиции на града. Върви.

2. От изток

2.1. Започва атаката на линията Северск – Соледар – Бахмут. Руската армия вече е в предградията на Северск и Соледар. Предстои падането на тези два града, с коещо ще се спука пропагандния балон, че Лисичанск бил последният град, който руската армия ще превземе. Ама те руснаците вече 3 седмици не са превзели Северск. Логистиката е царицата на войната. Като го превземат, ще се озоват в предградията на Словянск-Краматорската агломерация. За да почнат ефективно да се занимават с двете украинските дивизии там, на руснаците им трябва логистика. Която си и изграждат. Няма за къде да бързат. Опитите на украинската армия да настъпи там ще завършат само с увеличаване на размера на гробищата.

Ще остане Бахмут, който е доста укрепен, но ще замине и той, защото без Бахмут руснаците на могат ефективно да атакуват Словянск-Краматорската агломерация. Падането на Бахмут ще влоши ситуацията на украинската армия по на юг.

3. От юг

3.1. Линията Торецк – Константиновка-Дружовка

Тези два града трябва да бъдат превзети за ефективно обкръжаване на агломерацията Словянск – Краматорск. Падне ли Дружовка, руската армия ще бъде в покрайнините на Краматорск от юг. Цел първа тук – Торецк. Много е близо да Горловка.

Руснаците струпват сили там и атаката тръгва. Засега руският напредък не е много голям.

Обаче го има – вчера руснаците превзеха Углеродския ТЕЦ с принадлежащите водни площи и така придвижиха фронта на запад. Това е интересно раздвижване на линията на фронта между Бахмут и Торецк. Показва, че украинските части в Бахмут са със свити възможности за действие извън града.

Още по на юг е Авдеевка – струпване на украински части непосредствено да Донецк. Направо си плаче да бъде атакувано. Силно укрепени са тези позиции обаче – това са последните остътъци от линиите, които украинците подготвяха 8 години за тази война.

Затова, тук ще стане горещо вероятно едва след като руснаците решат проблема с Бахмут.

4. От запад

Тук все още няма руски натиск и украинските войски могат да получават снабдяване и подкрепления. Руснаците трябва да отрежат тези пътища, ако искат да превземат Словянск и Краматорск.

По другите части на фронта

1. Украинската армия жизненоважно се нуждае от успешна контраофанзива. Причината е проста – западните спонсори трябва да видят, че не непразно хвърлят милиарди там. Затова както знаете, от доста време седя и я чакам тая контраофанзива. Даже почнах да броя от дните.

Проблемът е, украинската армия и днес не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни – няма все още противодействие на голямото превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха. Западната помощ стига за въоръжаване на 4-5 бригади. И толкоз. Писах ви, пиша пак. Ако украинската армия успее да направи успешна контраофанзива тя ще бъде отразена надълго и нашироко тук. Защото руската армия има смазващо артилерийско превъзходство и успешна контраофанзива в такива условия следва де се изучава внимателно.

2. Опитите за украински контраофанзиви

2.1. Настъплението на укрраинската армия в Южна Украйна – чакаме си го ДЕН ОСЕМНАДЕСЕТИ. Няма го все още. Знаете, Зеленски нервничи – до 6-8 седмици Украйна трябва да си върне териториите. Не виждам как ще стане. И генералите му не виждат как ще стане. Но за да стане, трябва да има контраофанзива. Няма логистика за такава. Но какво разбирам аз. Броя си дните и чета пропагандата за храбрата украинска армия. Добре, храбра е. Ама логистика няма за успешна контраофанзива. А без логистика успешно настъпление може да има само в главата на Юрдек паша от локвата пред Ганковото кафене.

2.2. Контраофанзивата около Харков.

Към Изюм – нищо. Към руската граница – нищо. Контраофанзивата при Харков отдавна я няма. Битките там са позиционни. Чакат и двете страни да свърши сражението за Словянск и Краматорск. Обаче руснаците засилват артилерийския обстрел. Харков не е лесен за превземане град. С директен щурм на линиите сателитни градчета едва ли ще стане – там може да се изгради дълбока ешелонирана отбрана с използване на терена. Ще бъде доста интересно. След като свърши сражението за Словянк и Краматорск. Засега се отслабва отбранителната инфраструктура на града. А пък украинците трупат каквото могат.

Броим.

Чакаме украинската армия да изтласка руските части покрай Харков до границата с Русия – ДЕН ОСЕМНАДЕСЕТИ

2.4. Контраофанзива около Херсон

И тук нищо. Непрекъснато слушаме за тази контраофанзива. Нищо съществено не се вижда. Затишие. Там ще е много интересно – числено превъзходство на украинците срещу техническо превъзходство на руснаците. Но не почва. Логистиката не е направена, а каквото тръгне да се прави, руснаците го сриват. И днес там – скука. Всички опити на украинците да предприемат нещо са неуспешни. Всеки ден слушаме за руски бомбардировки по Николаев и на други места. Разпръскване на концентрацията на жива сила и техника.

Броим и тук.

Чакаме украинската армия да превземе Херсон – ДЕН ОСЕМНАДЕСЕТИ.

Както виждате, търпеливо си чакам – вече 18 дни и не мрънкам, че нямало екшън. Зеленски нервничи и ще спеши генералите да настъпят към Херсон, колкото и да не им се иска. Знаят каква веселба ще настане на голите херсонски полета при масирано руско артилерийско превъзходство. И за какво ли ще умрат там хиляди украински войничета? Още като почна войната, ви писах, че тази война е голяма глупост и че съвременните политици са много по-слаби от тези след Втората световна война, които предотвратиха карибската криза.

Но стига за това. Седим и чакаме украинската армия да почне настъплението при липса на логистика. Като специалисти по настъпления без логистика, юрдеците ще ви го обясняват. Аз от такива неща не разбирам и като видя нещо такова, почвам да заглеждам растат ли гробищата.

Идеологическият фронт.

1. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е – народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас. И с други неща, за които е още рано да пиша.

2. Ще кажете какво става у нас. Вероятно сте се наситили на Големия майстор. Няма проблем. Мъдреци много. Днес ще започна да ви пиша затова, как трябва да изглежда добрият политик. Да видим дали ще познаете откъде е. Да го наречем

ВЕЛИКАТА КЛАСИКА (ден първи)

……Който се стреми всичко да предвиди, губи бдителността си. Да разкриеш всичко означава де не издадеш нищо….

Класиката ни казва, че да предвиждаш е много добре, но не бива да губиш бдителността си. От моя гледна точка това означава, че човек трябва да следи и предвижда бавните параметри на обществените процеси, но да не забравя бързите параметри, които стават особено важни в околност на социална бифуркация. Само който владее този баланс и добър политик. А второто изречение от Великата класика е наистина велико. Добрият политик трябва да знае за какво да не говори. И да не се поддава на журналистически капани.

Имаме ли такива в България? Такива, дето да смятат и прогнозират бавните параметри и да следят изкъсо бързите параметри в българския социален живот още нямаме в българската политика. Е, имаме един, дето го може, но той засега не се занимава с политика. И от мълчаливите нямаме много. Мине не мине ден и журналистите хващат някой високопоставен политик на информационната кука. Това им е работата. Не са се научили нашите политици да разкриват всичко без да казват нищо.

А как се става добър политик

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден тридесет и втори)

… Ако искате властта да постигнете нещо, първо си спечелете репутацията….

Иначе, накратко казано:

Дон Кихот към Санчо: „Санчо, Санчо, рицар съм аз“

Санчо отговоря: „Ами Дулсинеите, Ваша Милост, нещо не се навъртат около Вас, та трябва да ходим да ги търсим“

Колко политици с репутация има у нас? Помислете си и ще видите, защо българската политика куца. И страната не върви. Народът е свестен. Изследванията ми показват, че разпределението на слоевете в него не е по-лошо от други по-напреднали народи. Какво е по-лошо? Правилно водачество няма. Другите народи ги водят по правите пътища, а нас ни лутат из горите тилилиейски.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

Източник: novinite.bg