Китайци извадиха зарядна станция, зареждаща електромобил за 12 мин. (ВИДЕО)

По време на събитието Nio Day 2022, китайската компания показа новата си зарядна станция за електрически автомобили, която може да зарежда автомобил с мощност до 500 kW при ток до 660 A.

Такава станция ще може да зарежда батерията на автомобила от 10% до 80% само за 12 минути. Данните са официални и се посочват от самата компания Nio, но без да се уточнява какъв трябва да бъде капацитетът, за да се постигнат тези върхови резултати.

Компанията отбелязва, че подобни зарядни станции ще бъдат съвместими с автомобили от други марки.

В същото време тези 12 минути ще бъдат достъпни за автомобили, построени на 800V платформи, докато 400V автомобили ще могат да се зареждат в същия диапазон, но за 20 минути. Отново компанията не уточнява капацитета на батерията.

Самите зарядни станции, освен всичко друго, са оборудвани с екран с диагонал 15.6 инча за показване на полезна информация. Не е ясно дали самият Nio в момента има автомобили, поддържащи 500 kW зареждане в гамата си.

Компанията също така разширява възможностите на своите станции за смяна на батерии, така че да могат да се правят до 408 смени на ден. Нови 500 kW зарядни и модернизираните станции за смяна на батерии ще бъдат налични през март 2023 година.

Източник: Факти