Киев: Русия наруши обещаното примирие в „Азовстал“

„Русия наруши обещаното примирие в стоманодобивния завод в Мариупол, където украинските сили оказват последна подкрепа на града“, заяви украински командир, молейки за помощ за „умиращите“ войници и за евакуация на цивилното население.

„Руснаците нарушиха обещанието за примирие и не позволиха евакуацията на цивилните, които продължават да се крият от обстрела в мазето на завода“, заяви Святослав Паламар, командир на полк „Азов“, във видеоклип в Телеграм.

В сряда руската армия обяви тридневно прекратяване на огъня в завод „Азовстал“, като съобщи, че ще позволи на цивилните да го напуснат, а по-рано днес Кремъл заяви, че хуманитарните коридори „функционират“.

Паламар заяви, че руските войници са нахлули в завода „преди три дни“, предизвиквайки интензивни сблъсъци, и че „тежките кървави боеве продължават“.

Ранените украински войници, скрити в завода, „умират в агония от неадекватно лечение“, каза той и призова украинския президент Володимир Зеленски да се „погрижи“ за тях и да намери начин да изнесе телата на загиналите войници.

Той също така призова „световната общност“ да помогне за евакуацията на цивилните от централата. В сряда вечерта Зеленски помоли генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за помощ за „спасяване“ на ранените украински войници в завод „Азовстал“.

Източник: novinite.bg