Какви и колко нови коли се продадоха у нас през последния месец?

Отговор на този въпрос ни дава статистиката на КАТ за регистрации на автомобили, на база на която правим и тази импровизирана класация. Тя касае новите автомобили регистрирани в България през месец април. В подреждането се забелязват интересни размествания.

Така например традиционният лидер в подобни класации, касаещи пазара на нови автомобили у нас – Dacia, вече е на трето място, като пред румънската марка са Renault, заемащ втората позиция и Toyota, която е на първо място по продадени нови автомобили през април 2022 година.

След тази тройка се нарежда Kia, а европейският лидер по продажби Volkswagen у нас заема едва пета позиция. Десетката се допълва от Peugeot, Skoda, Citroen, Hyundai и Mercedes. При премиум автомобилите, лидерът Mercedes изпреварва BMW с 11 продадени автомобила повече през април.

Баварската варка е първата извън топ 10. Що се отнася до конкретните най-продавани модели, то при Toyota лидер е Corolla. Бестселърът на Renault е Clio, а този на Dacia – Duster. При Kia с най-множо продажби може да се похвали Sportage.

От премиум моделите най-продаваната кола на Mercedes за април 2022-а е GLE, а при BMW това е моделът Х5. Ето и топ 10 по продажби на нови автомобили в България за изминалия месец по марки:

1. Toyota – 326 бр.
2. Renault – 309 бр.
3. Dacia – 231 бр.
4. Kia – 221 бр.
5. Volkswagen – 178 бр.
6. Peugeot – 170 бр.
7. Skoda – 145 бр.
8. Citroen – 139 бр.
9. Hyundai – 135 бр.
10. Mercedes – 116 бр.

Източник: Факти