Иво Мирчев: Има много предатели в службите, депутинизацията трябва да е топ приоритет

Депутатът от ДБ и дясната ръка в Да, България на Христо Иванов – Ивайло Мирчев, разкри възможното за осветляване пред широката общественост след закритото заседание на НС във връзка с изгонването на 70 руски шпиони от България, които са действали под прикритието на дипломати.

ЕТО КАКВО НАПИСА ДОБРИЧЛИЯТА ИВО МИРЧЕВ:

Изгонените 70 руски дипломати са на път да се превърнат в легенда, почти като „английските пилоти“ от „Ало, ало“. Вчера присъствах на закритото заседание на парламента с достатъчно класифицирана информация, която води до 10 основни извода (някои от тях притеснителни):

1. Има достатъчно информация от службите тези 70 души с дипломатически статут да бъдат обявени за „персона нон грата“.

2. На заседанията на консултативния съвет по сигурност към премиера е имало поне двама представители на президента, които са били наясно с всяка стъпка в този процес.

3. Има всички индикации, че информация за антибългарска дейност на руските служби е имало и в предишни години. Въпросът е защо предните правителства не са взели мерки за защита на националния интерес?

4. Притеснителни са подробностите, които научиха всички народни представители (но не могат да бъдат коментирани поради характера на заседанието) относно мащаба на руската разузнавателна дейност в България и степента на проникване на руските шпионски мрежи по високите етажи на държавата.

5. Българските служби са в тежка битка с предатели вътре в тях, които работят срещу България. Службите ни са тежко пробити и е нужна реформа за ограничаване влиянието на Путин върху тях.

6. Изгонването на „70-те руски дипломати“ показва, че в ДАНС, МВнР и МС има хора, които работят за защита на българския национален интерес и те трябва да бъдат подкрепени.

7. Правителството е свършило отлична работа с тези 70 „дипломата“. Единствената критика е, че не е изгонена самата Митрофанова. А това трябва да стане възможно най-бързо.

8. Планът за депутинизация на страната, изготвен от Демократична България трябва да се превърне в топ приоритет за България. Това включва нулева енергийна зависимост от Путин и Русия.

9. Има високопоставени български политици, които откровено работят за интересите на Русия, а не на България. Тези псевдопатриоти трябва да бъдат разобличени и да поемат отговорността си пред народа.

10. Ако президент, премиер и парламент не гледат в една посока в защита на българския интерес, България ще продължава да бъде вестибюла на Европа, през който Русия на Путин извършва зверствата си.

Източник: novinite.bg