Италианци показаха „ултра премиум“ SUV със странни врати и огледала от мотоциклет

Пазарът на екзотичните премиум кросоувъри последно бе допълнен от Ferrari с Purosangue, но там също така можем открием Aston Martin DBX, Lamborghini Urus, Lotus Eletre и други. Oт 2024 година към него ще се присъедини и друг модел, дело на италианския стартъп Aehra. Днес компанията показа как ще изглежда „ултра премиум“ кросоувъра, но без да споменава нищо за характеристиките му.

Интересното е, че кросоуврът споделя дължината на платформата си от 3 метра с Urus и Eletre и подобно на тях ще разчита на конструкция подобна на тази на суперколите за запазване на максимално ниско тегло. Нетипичният за SUV дизайн се дължи главно на аеродинамиката, която е поставена като основна задача при разработката на колата.

Въпреки това, кросоуврът може да се похвали и с някои други „странни“ елементи, като например отварящите се нагоре предни врати, подобни на тези при Lamborghini, както и задните врати тип „Gullwing”, идентични с тези на Tesla Model X и Mercedes SLS. Огледалата пък са вдъхновени от състезателните мотоциклети и отново са в полза на аеродинамиката.

От компанията имат желанието да представят серийния модел през 2024 година с начало на доставките през 2025 година в Европа, Китай, Северна Америка и Близкия Изток. Плановете за производство и продажби включват около 20-25 хиляди бройки годишно.

Източник: Факти