Инфекционист: Увеличават се случаите на лаймска болест

„Увеличават се случаите с лаймска болест“. Това каза в предаването „Пулс“ на NOVA NEWS проф. д-р Георги Попов от УМБАЛ „Софиямед”. Болестта е била излязла от полезрението на лекарите и обществото през годините на навлизане на коронавируса в живота ни. Но в момента се заразяват от ухапване на кърлежи хора на различна възраст – от току-що проходили деца до възрастни. 

Първият симптом на болестта е специфично червено петно, наричано още биволско око, после болните могат да чувстват симптомите на хроничната умора – стават отпаднали, неконцентрирани, уморени. В по-късните етапи са прескачане на сърцето, мравучкания и ставните прояви – болки, скованост сутринта, посочи докторът.

Той коментира и защо заболевамостта от COVID надмина 100 на 100 хиляди души население за двуседмичен период и това постави столицата в жълтата зона. „Вирусът промени своя модел, а именно, че през лятото има предимно ентеровирусни заболявания, през есента – парагрипен вирус, през зимата – предимно грипен. Това се дължи вероятно на интерференция на вирусите“, посочи докторът и подчерта, че коронавирусът е станал доминиращ през всички сезони.

SАRS-COV 2 непрекъснато мутира, напомни той. Разпространеният сега вариант ВА-5 e по-заразен, но може да се лекува в домашни условия и бързо да се овладее със стандартните средства, добави още професорът.

Всички варианти на Омикрон са защитени по един и същи начин, но това не може да се каже за новите варианти, които ще се появят наесен: „Моето лично очакване е, че новият вариант ще е по-лекичък, по-лесен за справяне с него. Не очаквам драстични варианти на SARS-COV2″, обяви още проф. д-р Георги Попов.

 

Източник: novinite.bg