Идва нова Lancia Ypsilon

В Сарагоса групата Stellantis отпразнува първите 40 години на своята фабрика там, която отворя врати през есента на 1982 г. и започва да произвежда Opel Corsa, автомобил, който се произвежда в тази фабрика и днес. По повод тържествата Stellantis потвърди появата на нов автомобил за този производствен обект, но не каза какъв ще е той. По всичко обаче личи, че това ще е новата Lancia Ypsilon.

От известно време се говори, че производството на новата Lancia Ypsilon може да бъде поверено на този завод, на който автомобилната група не крие голямото си доверие за бъдещето. До момента няма официални потвърждения, а само слухове. Но сега ръководството на фабриката призна, че производството на новата кола ще започне през следващата година и затова шансовете това да е именно известната малолитражка на Lancia са големи.

В края на краищата времената съвпадат, ако вземем предвид, че новата Lancia Ypsilon трябва бъде пусната на пазара в Италия през първото тримесечие на 2024 г., а завръщането в цяла Европа – до средата на 2024 г. Автомобилът ще бъде доста различен от настоящия модел . Всъщност той ще се увеличи по размер до почти 4 метра дължина.

Автомобилът също ще използва платформата CMP и ще пристигне на пазара и в електрическа версия. В гамата обаче няма да липсват бензинови и хибридни версии. С този автомобил Lancia ще се завърне в Европа и ще се опита наравно да предизвика съперниците си в премиум сегмента на автомобилния пазар. Автомобилът ще има по-елегантен и мъжествен дизайн и ще има се цели в конкуренти, като Audi и Mini.

Източник: Факти