Хроника на войната: 26.04.2022 г.

⚡️Полша спря да получава газ от Русия по газопровода Ямал-Европа, пише полското издание Onet, позовавайки се на източници в правителството на страната.

⚡️Продължава напрежението в Приднестровието след вчерашния атентат в Тираспол. В резултат на 2 експлозии в село Маяк бяха изключени 2 мощни антени на радиоцентъра, който предаваше руски радиостанции, съобщи МВР на Приднестровието. През нощта е имало експлозии на военното летище Тираспол. Парадът на 9 май в Приднестровието е отменен. Големи опашки от автомобили се образуват на ГКПП на Приднестровието. Въведено е „червено“ ниво на терористична заплаха.

⚡️Експлозии в Приднестровието са свързани със сили вътре в региона, заяви президентът на Молдова Мая Санду и свиква заседание на Съвета за сигурност.

⚡️Лидерът на  ДНР Пушилин предложи учредяването на медал „За освобождението на Мариупол“.

⚡️Путин удостои званието Герой на Русия на депутата от Държавната дума и водач на чеченските части Адам Делимханов.

⚡️Украински медии: в Киев започна демонтаж на паметника под Арката на дружбата на народите

⚡️Преките избори на губернатори в Руската федерация могат да бъдат отложени или дори отменени – Интерфакс. „Ситуацията в страната е нестандартна заради спецоперацията и строги санкции. Харченето на усилия и пари за предизборната кампания – и то на носа – е неподходящо “, каза източник от федералното правителство.

⚡️Колони с руска военна техника се придвижиха от Симферопол към Херсонска област.

⚡️Обменният курс на еврото на Московската борса е под 76₽ за първи път от март 2020 г.

⚡️Президентът на Хърватия се противопостави на членството на Финландия и Швеция в НАТО, преди да бъдат решени проблемите на Балканите.

⚡️Министрите на отбраната на 40 държави в Германия обсъждат въпроса за предоставянето на военна помощ на Украйна. Срещата е в базата Рамщайн.

⚡️Лавров: Рискът от ядрена война е реален, тази опасност не бива да се подценява

⚡️Разговори между Путин и Ердоган бяха проведени днес

⚡️Wizz Air Airline планира да възобнови полетите до Украйна, въпреки войната с Русия

⚡️Производството на мотоциклети Ural ще се премести в Казахстан. Сглобяването на мотоциклети в Ирбит (област Свердловск) беше спряно на 7 март поради невъзможността за доставка на компоненти от други страни и забраната за внос на готово оборудване. Сега „Урал“ ще се сглобява в казахстанския Петропавловск

⚡️Германският концерн Rheinmetall официално поиска разрешение от правителството да достави на Украйна 88 танка Leopard 1A5, пише Die Welt, позовавайки се на документи. Според Die Welt концернът може да изпрати първите 22 танка в рамките на няколко седмици, а останалите до края на годината.

⚡️Британски министър на отбраната Бен Уолъс: „По наши оценки около 15 000 руски военнослужещи загинаха по време на офанзивата. Наред със загиналите има загуби на техника и като цяло редица източници сочат, че към днешна дата са унищожени или пленени над 2000 бронирани машини. От тях най-малко 530 танка, 530 бронетранспортьора и 560 бойни машини на пехотата. Русия също е загубила над 60 хеликоптера и бойни самолети“.

Източник: „Сега“

На снимката: Колони от автомобили се образуваха на изходите на Приднестровието

Снимка: Телеграм/TPP Kishinev Exp

 

Източник: novinite.bg