Хиновски, който си би камшика от ИТН: Слави е крал – заповядва, ние рапортуваме

„Никаква реакция. След напускането ми няма никакви реакции, никакви въпроси. Никой не ми се обади“, това заяви пред БНТ енергийният експерт Иван Хиновски относно реакцията на ИТН, след решението му да напусне формацията.

Хиновски обясни, че решението да напусне партията на Слави Трифонов е по лични мотиви, свързани с безсилие и липсата на реализация на енергийната програма на „Има такъв народ“.

„Настанаха едни процеси, всички автори и разработчици в нашата енергийна програма бяха елиминирани от нейното изпълнение. Тя беше бламирана още след влизането в управление на новото правителство. Нашето общество тепърва ще усеща загубите от тази пасивност“, подчерта той.

Той каза, че е разговарял с много от ръководители в ИТН, основно с Тошко Йорданов.

Според него, в сектора липсва енергийна експертиза.

Обясни, че е разговарял с представители на ПП и ДБ, които са признали, че не разполагат с експерти в тази сфера.

„Ако не се вземат радикални мерки, авансът, който сме взели и сме го „опаткали“ вече, ще го върнем. ЕК ще каже – връщайте! Затова ние разработихме законопроект за енергийните активи, той е важно условие за стартирането на новата енергийна политика на Европа. Никой не се интересува от този закон, ще ни санкционира Европа“, уточни Хиновски.

„Страхувам се, че този импулс за развитие, с който аз отидох в тази партия впоследсвие се оказа, че има други приортитети и това разочарова много хора. Мотивът за реформи в ИТН изчезна, претопи се“, смята Хиновски.

Според него, ИТН се е превърнала в една монархическа структура:

„Имаме един крал, който дава някакви директиви и ние рапортуваме“, допълни той.

„Нямам предложение от друга партия“, каза Хиновски.

За момента той няма полтически амбиции и предпочита да работи като експерт.

„Не искам повече да се омърсявам с хора, които не дават шанс на реформите“, категоричен е той.

Източник: novinite.bg