Хакери крадат технически данни от Volkswagen от години

Германският автомобилен концерн Volkswagen (VW) призна, че хакери са откраднали голямо количество техническа информация от него, като това се е случило още преди десет години. Компанията отказа да разкрие подробности около ситуацията.

По-рано германските издания Der Spiegel и ZDF съобщиха, позовавайки се на източници от компанията, че между 2010 и 2015 г. хакери са откраднали приблизително 19 000 файла от VW с различна техническа информация.

Според техните данни хакерите са се интересували предимно от документи в области като двигатели с вътрешно горене, скоростни кутии, трансмисии, както и данни за разработки в областта на електрическите превозни средства, батериите за тях и др.

Изданието UNN, позовавайки се на експерти в областта на киберсигурността, предполага, че хакерите може да са свързани с Китай

Сред доказателствата те цитират китайски IP адреси, отличителен шпионски софтуер и времето, когато хакерите обикновено извършват атаките. Китайското посолство в Германия вече нарече обвиненията възмутителни и заяви, че осъжда всяка форма на кибершпионаж.

Източник: Факти