Финландия вече не получава руски газ
Финландският газов оператор „Газгрид“ съобщи, че притокът на руски газ към Финландия през входната точка Иматра е бил преустановен.
 
Захранването със синьо гориво за финландския пазар е пренасочено към балтийския газов конектор, като балансът в енергийната система не е нарушен, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Руските газови доставки за Финландия бяха прекратени след предупреждение от „Газпром“ , че ще спре транспорта на природен газ за страната, заради отказа на Хелзинки да плаща в рубли за получените количества. 

Главният изпълнителен директор на финландската компания „Газум“ Мика Вилянен заяви, че подаването на газ за финландските потребители ще бъде осигурено от други източници през балтийската връзка с Естония. Компанията е започнала арбитражно дело по договора за газови доставки с „Газпром експорт“.Газотранспортна компания „Газгрид“ е подписала споразумение за наем на плаващ терминал за втечнен природен газ с американска компания. 

По-голямата част от природния газ за Финландия идва от Русия, но общият му дял в енергийния микс на страната е едва 5%.

Междувременно украинският министър на финансите Серхий Марченко настоя страните от Г-7 да наложат пълно петролно и газово ембарго на Русия.  Външните министри от групата вече призоваха за увеличаване на инвестициите в проекти за втечнен природен газ и чиста енергия, за да се намали зависимостта от руските енергийни носители.

Снимка: Pixabay

Източник: novinite.bg