Европа избра кола на годината за 2023 и тя е…

По време на провеждащото се през тази седмица автомобилно изложение в Брюксел, състав от 57 автомобилни журналисти от цяла Европа избраха „Кола на годината в Европа“ за 2023 година. Победителят бе избран с общо 328 точки, като отбелязва преднина от близо 100 точки пред втория в класирането. В надпреварата се включват само автомобили представени на европейския пазар през 12-те месеца на предходната година.

Този път приза отива при Jeep и първият им изцяло електрически модел – Avenger. Той успя да впечатли съдиите и събра най-голям вот, нареждайки след себе си Volkswagen ID.Buzz с 241 точки и Nissan Ariya с 211 вота. В класирането можем да открием още Kia Niro с 200 точки на четвърта позиция и Renault Austral на пето място със 163 точки.

Jeep Avenger е построен на позната платформа на Stellantis, която може да се открие още при Peugeot 2008 и Opel Mokka. Към момента „джипът“ се предлага само в електрически вариант, но съвсем скоро ще бъде добавена и версия с 1.2-литров бензинов двигател с три цилиндъра, също познат ни от гамата на Opel,Peugeot и Citroen.

Източник: Факти