Електромобил измина 2573 километра без презареждане

Студенти от Техническия университет в Мюнхен разработиха електрическия автомобил с най-голям пробег в света. Екипът е изминал повече от 2573 км с едно зареждане на батерията. В рамките на изложението IAA екипът успя да постави новия световен рекорд на летището в Мюнхен и успешно грабна титлата. Тестът е продължи цели шест дни, по време на които отборът зад проекта е спал на легла в самолетен хангар.

Електрическият автомобил, наречен „Muc022“, е обикалял в празен хангар на летището в Мюнхен в продължение на 99 часа, за да подобри световния рекорд. Предишният световен рекорд от 1608,54 км е бил подобрен след четири дни. След още два дни 15,5-киловатчасовата батерия окончателно се е изтощила след изминаването на 2573,79 километра.

„В процеса на работа студентите разчитаха преди всичко на добре обмислена аеродинамика и лека конструкция“, се казва в съобщението – стратегия, която се оказа полезна: Автомобилът е изразходвал само 0,6 kWh на 100 км. През 2016 г. мюнхенският екип вече постави световен рекорд за най-ефективен електромобил. При средна скорост от 25 км/ч автомобилът на отбора консумираше 0,81 kWh на 100 км.

„В подготовката за рекорда бяха вложени безброй часове работа в допълнение към нашите проучвания. Това ни прави още по-щастливи, че сега държим световния рекорд. Muc022 вече успя в няколко състезания, а сега това е коронното постижение. Благодарим на всички, които ни подкрепиха“, заяви екипът на TUfast Eco.

Електрическият автомобил, наречен Muc023 от студентската инициатива „TUfast Eco“, беше показан през май тази година и тежи само 65 кг. Въпреки това, за да направи световния рекорд, екипът използва по-стария модел, Muc022, който тежи 75 килограма, но добавя по-голяма батерия, благодарение на която общото тегло, без водача, достига 170 килограма. Muc022 се задвижва от PSM двигател с мощност 400 вата.

Източник: Факти