Доброволецът на фронта Иван Калчев: Каква е ползата от плочки за баня, костюми, селфита и бира?

Доброволецът, който се вля в чуждестранния легион и е на фронта в Украйна – Иван Калчев-Глиги, публикува текст на страницата си в социалната мрежа Фейсбук. В него той задава риторични въпроси, описва уникални ситуации и прави сравнение между случващото се в България и това в Украйна. 

ЕТО КАКВО НАПИСА ГЛИГИ:

Пътуванията ми от фронта в Украйна до България и после наобратно бяха толкова бързи, че се чувствах като да минавам през портал между паралелни реалности. За разликата между разрушения и разруха вече разказвах пред медиите, но най-впечатляваща е разликата в хората и тяхното поведение.

В София всичко изглежда забързано, всеки няма време, търчи от един към друг ангажимент, а пък нещата се случват бавно. Тук бързане няма, даже повечето време минава в чакане, но като се изчака чакането, се действа светкавично. И в България хората следят новините, гледат голямата картина все едно са в генералния щаб, и се тревожат. А тук вече отдавна спряхме да се правим на щабни анализатори, и всеки си върши своята част от работата.

Пазарувам си аз примерно генератор в София и слушам около мен хората от какви неща се притесняват – как си боядисали коридора в еди-какъв си цвят, и сега нямало от същата боя, и все едно е края на света. А аз още от април си дадох шалтето на един швед и спя само с bivvy bag, или даже и без него ако не вали, и не ме притеснява особено.

Изобщо – от какви проблеми се вълнуват хората, когато си нямат сериозни трудности – задръстване на Кулата, свършил наливния пейл ейл в бара, къде точно да почиват… А аз като се върнах тук и разбрах, че момчето, което натоварих в линейката когато спасявахме ранени (разказвал съм историята) така и не е дошло в съзнание. Adrien, на 20 г., мислех го за по-голям. Онази усмивка, с която въпреки болката ме поздрави докато го слагахме с носилката в колата, е била последното му съзнателно действие. Царство ти небесно, момче!

И каква е ползата от всичките лъскави коли и костюми, от N-инчовите телевизори и X-гигабайтови телефони, от селфитата пред Айфеловата кула и от италианските плочки за баня? Могат ли да спасят човешки живот? Могат ли да предпазят следващия 20-годишен от минометен обстрел?

А знаете ли кое може? Анти-дрон системата, за която събираме пари. Дотук сме на 20% от сумата…

Източник: novinite.bg