Петков: Правителството днес реши да прекрати меморандума с „Джемкорп“

Правителството е решило днес министърът на енергетиката в оставка Александър Николов да предприеме нужните действия за прекратяване на меморандума с корпорацията Gemcorp („Джемкорп“), съобщи премиерът в оставка Кирил Петков пред Би Ти Ви. Според него от този ход няма да има никакви щети за страната, като неустойки и т.н., защото става дума за писмо за намерения без правни последици.

Сред решенията от днешното заседание, които са описани на 31 страници, обаче такова липсва

Документ за сътрудничество между фирмата и България за съдействие в планирането и изпълнението на проекти за чиста енергия, за развитие на ядрената енергетика и за защитата на критичната енергийна инфраструктура беше подписан през март. Още тогава бяха повдигнати въпроси за предходно участие в Gemcorp на свързани с Русия лица и съмнителни капитали, като премиерът Кирил Петков обеща пълна проверка на данните. В първите дни на сюжета началникът на кабинета Лена Бориславова заяви, че руски парични потоци не са установени (на 2 април).

В интервю за „Капитал“, излязло в края на март, изпълнителният директор на „Джемкорп“ Атанас Бостанджиев казва, че от 2014 до 2020 г. в нея дял е имал арменецът Алберт Авдонян, смятан за близък но Сергей Чемезов, главен изпълнителен директор на руския държавен холдинг „Ростех“ и човек от тесния кръг около президента Владимир Путин. От две години обаче руски капитали в „Джемкорп“ няма.

Вчера временната парламентарна комисия, която разглежда случая, прие в петък да изслуша премиера в оставка Кирил Петков и министрите на финансите и на енергетиката в оставка Асен Василев и Александър Николов. Вчера при закрити врата комисията изслуша председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев.

Източник: „Дневник“

 

Източник: novinite.bg