29 юни 2022 г. е денят, който псотавя началото на края за двигателя с вътрешно горене в Европейския съюз. Министрите на околната среда от 27-те страни-членки се съгласиха да подпишат заповедта за забрана на ДВГ от 2035 година. Повече от 16 часа преговори бяха необходими, за да се постигне споразумение на среща в Люксембург, фокусирана върху начините за борба с изменението на климата в ЕС. Забраната се отнася стриктно за продажбите на нови автомобили и микробуси, задвижвани от бензинови и дизелови двигатели.

„Съветът също така се съгласи да въведе цел за 100% намаляване на емисиите на CO2 до 2035 г. за нови автомобили и микробуси,“ гласи подписаното споразумение. Европейският парламент също иска да забрани и продажбата на употребявани превозни средства, задвижвани с ДВГ, както съобщава Motor1.com, но споразумение по този въпрос засега не е достигнато.

Технически погледнато, забраната от 2035 г. изисква пълно намаляване на емисиите, без да се споменава двигателят с вътрешно горене. Посочваме това, защото оставя отворена вратата за ДВГ, работещи с алтернативни горива. Някои производители на автомобили експериментират с двигатели с вътрешно горене, захранвани с водород, докато други изследват синтетични горива.

Преди крайната дата автомобилните производители ще трябва да намалят емисиите на CO2 с 55 процента за новите автомобили и с 50 процента за микробусите до края на това десетилетие. Това решение също беше взето днес като част от пакета Fit For 55 за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г. В допълнение, стимулите за превозни средства с нулеви и ниски емисии (ZLEV) ще престанат да съществуват от 2030 г.

Пълният документ от решението на ЕС можете да откриете на този линк.

The post Официално и финално: Европа забрани продажбата на нови коли с ДВГ от 2035 година appeared first on AUTOCLUB.bg.

Източник: autoclub.bg