Международната рейтингова агенция „Мудис“ потвърди фалита на Русия по външния дълг

Международната рейтингова агенция „Мудис“ потвърди, че Русия е изпаднала в технически фалит по външния си дълг, след пропуснатото плащане на купон по руските еврооблигации.

„На 27 юни притежателите на руски държавен дълг не получиха купонни плащания по две еврооблигации от 100 милиона долара до изтичането на 30-дневния гратисен период, което считаме за събитие по неизпълнение според нашата дефиниция“, се казва в изявление на агенцията.

Това е първият фалит на Русия по външния й дълг от времената на болшевишката революция.

Kpeмъл обяви, че имa пapи дa извъpшвa плaщaниятa cи и обвини Запада, че довеждa cтpaнaтa дo изĸycтвeн фaлит. През май Москва издължи предсрочно и в долари купони по двете еврооблигации, за да избегне изтичането на лиценза от американските власти, позволяваща транзакции по руския външен дълг. Посредникът Euroclear обаче не разпредели всички плащания към държателите на облигации заради наложените санкции след военната инвазия в Украйна. Така остана неизплатен дълг за 100 млн. долара, чийто гратисен период изтече на 27 юни.

От „Мудис“ добавят, че указът на Владимир Путин обслужването на руския външен дълг от 40 млрд. долара да се извършва само в руски рубли също ще бъде разглеждан като неизпълнение, тъй като договорните условия по облигациите не позволяват плащания в тази валута.

Източник: novinite.bg