„Императорът“ Range Rover „кацна“ в София (БГ цени)

Най-новият Range Rover, премиерата на който се състоя съвсем наскоро вече е у нас. На стилна церемония огромният всъдеход беше показан пред журналисти, като вносителят на марката у нас сподели и цените на новия флагман за България.

Промените във визията отпред и отстрани не са радикални. Предницата се е сдобила със светлини с нов дизайн, с по-широка решетка с нови отвори и с броня с голям отвор и светлини за мъгла в двата ѝ края.

Страничната част изглежда подобна на тази от предишното поколение и ако изключим по-големите размери, нещата които правят впечатление са елементът пред предната врата, който е променил формата си и дръжките на вратите, които вече се прибират, подобно на тези при Velar.

Задната част е мястото, където нещата стават много по-различни в сравнение с предишните поколения. Първата новост там са светлините, които са разположени вертикално в двата края, а когато не светят са едно цяло с черен елемент с логото на Range Rover.

Багажникът запазва двойната конфигурация на отваряне с отделна долна част, а под нея се вижда и новата броня с интересен дифузьор. Две антени тип „перка на акула“ също правят впечатление на покрива.

Макар визията да не е толкова различна на пръв поглед от снимките, то размерите на стандартната версия вече достигат 5 052 мм или с 52 мм повече от преди, докато дългата база получава допълнителни 200 мм по отношение на дължината. Междуосието е увеличено със 75 мм.

Това се дължи отчасти и на новата платформа MLA-Flex на която е построен модела, чието главно предимство е възможността за задвижване от конвенционални двигатели с вътрешно горене, plug-in хибридна конфигурация или вариант с изцяло електрическо задвижване.

Новият Range Rover се завръща към една от екстрите предлагани още през 90-те години на миналия век с така наречените „въздушни пружини“ и адаптивни амортисьори, които работят в комбинация с 48V електроника за контрол. Системата използва навигацията и се адаптира по най-добрия начин преди завой или друга промяна на пътя.

Стигайки до интериора, там също откриваме доста новости, част от които са 13.7-инчовия дигитален кокпит пред водача и 13.1-инчовата информационна система в средата на таблото. Воланът също е с нов „двуспицов“ дизайн, докато физически контроли в комбинация с тъч бутони са запазени за контрола на климатичната система.

По отношение на двигателите, Range Rover ще е наличен с 3.0-литров бензинов шестак с 395 конски сили за базовия модел или с 4.4-литров V8 с 523 конски сили. Двата двигателя задвижват четирите колела чрез автоматична трансмисия.

За феновете на дизела ще се предлага и 3.0-литров дизелов шестак с 296 конски сили при модела D300 и 345 конски сили при D350. Новият Range Rover се предлага и с два варианта за plug-in хибридно задвижване, което комбинира бензиновия шестак заедно с електромотор монтиран в трансмисията и батерия с капацитет от 38.2кВч.

Електрическия режим осигурява до 100км пробег без вредни емисии. Системната мощност на двата варианта е съответно 434 конски сили и по-мощният с 503 конски сили, при който ускорението от 0 до 100км/ч отнема 5.6 секунди. А ето и цените на новия „император“ за България.

Източник: Факти