Дебют за най-специалното BMW на 21-век

Както вероятно знаете, BMW М празнува своята 50-та годишнина през 2022 година и в тази чест през последните 11 месеца видяхме някои нови М модела, включително суперкросоувъра ХМ, М3 комби, новото М2 и други. Кулминацията, обаче е моделът който баварците представиха днес, а именно 3.0 CSL. Колата е вдъхновена от класическото Е9 и според германците е един от „най-ексклузивните специални модели“ в историята на BMW M.

Спортното купе е базирано на М4, макар да се различава драстично в много аспекти. Предните фарове с взети от М4 CSL с характерния цвят на светлините, докато предните решетки са препратка към концепта 3.0CSL от 2015 година. Отворите на предния капак също са вдъхновени от оригиналния модел и имат функционална роля за охлаждане на спирачките и двигателя.
Джантите са 20-цолови отпред с централна гайка и 21-цолови отзад със специален дизайн и гуми Michelin с отличителен надпис 50 на страничната част. Задната част е силно издължена с голямо крило и променени светлини, също вдъхновени от класическия модел.

Двигателят е познат 3.0-литров агрегат с 553 конски сили и 550 нютон метра. Въпреки, че това е най-мощната конфигурация на този двигател, въртящият момент е с около 100 нютон метра по-малко от този на М4 Competition, а това вероятно се дължи на механичната трансмисия с шест предавки. Задвижването е само задно със специален М диференциал и карбокерамични спирачки.

От колата ще бъдат направени само 50 броя, като те ще се произведат в рамките на три месеца. Боята изисква специални процеси, където някои от частите трябва да бъдат ръчно изработени. Не е ясно каква е официалната цена на колата.

Източник: Факти