Държавата търси къде да настани 59 хил. украински бежанци
59 085 украински граждани са настанени в България към този момент. До 31 май бежанците, настанени в хотели, които ще приемат туристи, трябва да бъдат прехвърлени. Разработва се мярка, чрез която хора, които са намерили работа, ще могат да кандидатства за помощ за наем. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, която оглави и Оперативната координационна група към Министерския съвет.

Налични са 33 000 места – ведомствени и държавни бази, стана ясно още на брифинга. Отправено е искане към ведомствата да предоставят свои бази да се настаняват хора, бягащи от войната, заяви още Мариана Тошева. По думите ѝ част от самите украински граждани проявяват желание да живеят под наем или да си намерят самите те жилище. 

„Много българи отвориха домовете си и приютиха украински бежанци, а хотелиерите, които ги приеха бяха подпомогнати. По този начин този бизнес, които пострада от COVID кризата беше подпомогнат. Средствата, които до сега са изразходвани за това, ще бъдат предоставени на ЕК и те ще бъдат покрити“, посочи още Мариана Тошева, цитирана от bTV. 

„Амбицията ни е да имаме готовност за настаняване на 70 000 човека“, отбеляза тя. Мариана Тошева обясни още, че преместването на хората ще стане с помощта на Министерството на транспорта

Източник: novinite.bg