Четенето удължава живота с 20%

Според експерти от Йейл четенето помага да живеем по-дълго

В проучване, публикувано в списание Social Science and Medicine, учените установяват, че хората, които четат, живеят по-дълго от тези, които нямат този навик.

Тези, които четат повече от три часа и половина седмично, живеят с 23 месеца (почти две години) по-дълго от хората, които не отварят книги.

Според авторите по-дългата продължителност на живота не зависи по никакъв начин от „пола, богатството, образованието и факторите, свързани със здравето“.

„Хората, които четат, намаляват риска от смъртност с 20% в сравнение с тези, които не четат“, обясняват изследователите, предава БГНЕС. „Освен това нашият анализ показа, че четенето на абсолютно всякакви книги дава на хората значително предимство в оцеляването в сравнение с тези, които четат вестници и списания.“

Експертите наричат откритието си „безпрецедентно“. Това е така, защото предишните проучвания не са съпоставяли различните видове материали за четене.

Учените твърдят, че четенето на книги е много по-ефективно от четенето по принцип (например на вестници). 

Защо?

Авторите на проучването твърдят, че четенето на книги ангажира повече когнитивни умения. Човек получава „предимство за оцеляване чрез вживяване в историята, което помага за поддържане на текущите мисловни умения“.

Защо четенето удължава живота?

Все още няма окончателно заключение по този въпрос.

Според една от теориите умът се нуждае от упражнения и периодично напрежение, за да се поддържа възможно най-здрав. И тъй като четенето го тренира, той остава по-здрав за по-дълго време.

Защо когнитивните способности са важни в дългосрочен план?

Колкото по-силен и здрав е мозъкът, толкова по-малък е рискът от заболявания като деменция – една от най-честите причини за смърт. Понастоящем няма лек за деменцията, но учените работят усилено за създаването на такъв. 

Източник: novinite.bg