Булгаргаз запорира сметките на ТЕЦ-а на Доган във Варна, врътнаха му и кранчето за газ

На 13 декември сутринта доставките на газ за ТЕЦ „Варна“, който е собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, са спрени. Това потвърждават от „Булгаргаз“. Причината е натрупване на неплатени фактури за много милиони.

До крайната мярка се е стигнало, след като в началото на октомври отново е имало спиране на газа заради задължения на ТЕЦ „Варна“. Тогава дружеството е платило 10 млн. лева, но след това отново се натрупали дългове.

След това, в средата на ноември, „Булгаргаз“ внася в съда иск за запор на сметките на ТЕЦ „Варна“ заради новите задължения. С решение на съда от понеделник това се случва, като е спряно и подаването на газ към електроцентралата.

Пред „24 часа“ Данаил Папазов, който представлява ТЕЦ „Варна“ и е бивш министър на транспорта, заяви, че централата е спряна от 1 октомври, тъй като не успявала да изплати сметките си въпреки високите цени на тока на борсата заради пиковите стойности в цените на газа. По думите му газът не е спрян заради дългове, но не отрече, че централата има задължения към „Булгаргаз“, които обаче обслужва.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов потвърди спирането на газа, като уточни, че дългът на ТЕЦ „Варна“ е към 24-25 млн. лв.

Източник: novinite.bg