BMW пуска компактен електромобил през 2027 година

BMW официално прекрати производството на i3 след 8 години на поточната линия и 250 хиляди продадени екземпляра. По този начин германската компания остана без „базов“ електромобил и превърна новопредставеното iX1 в най-евтиния и най-малък автомобил на ток в своята гама. Изглежда това ще остане така поне още 6 години, сочат доклади на потребител в Bimmer Post, който разкрива информация от „кухнята“ на BMW.

Според вътрешни планове, BMW ще представи достъпен малък електромобил през 2027 година. Той ще носи означението i1 и ще влезе в производство през ноември 2027 година. Заедно с i2, което пък ще се появи 8 месеца по-късно, двата модела ще бъдат построени на новата платформа – Neue Klasse и ще останат в производство до средата на 2035 година.

Двата модела ще бъдат еквивалентни на 1 Series и 2 Series, които пък вероятно ще бъдат премахнати от гамата на BMW, като част от плановете по електрификация на марката. Вероятно i1ще бъде компактен хечбек или лифтбек, докато i2 ще бъде причислен към вановете, предлагайки повече вътрешно пространство.

Източник: Факти