BMW М ще се откаже от три- и четирицилиндровите двигатели

В днешно време много мощни автомобили са оборудвани с четирицилиндрови двигатели, но ръководителят на подразделението BMW M Франк ван Миел заяви, че такива двигатели не са подходящи за „наточените“ модели на баварската марка.

Франк ван Миел разкри в интервю за CarBuzz , че BMW M вече не планира да произвежда модели с три- и четирицилиндрови двигатели. Други производители са склонни да оборудват своите компактни спортни автомобили с такива мотори.

Така например новият Mercedes-AMG C63 получи усилен 2.0-литров турбо четирицилиндров агрегат с мощност от 475 конски сили, докато Toyota GR Corolla и GR Yaris са оборудвани с още по-малки 1.6- литрови двигатели. , от които японците са „изцедили“ 300 коня.

Ръководителят на BMW M обаче каза, че такива малки агрегати не са подходящи за моделите с индекс M. Единственият M автомобил, който някога е разполагал с четирицилиндров двигател, е оригиналното BMW M3 (E30), произведено в края на 80-те години. И още нещо важно: Въпреки тоталната мода за електрификация, М-моделите ще запазят впечатляващите си редови шестаци и V8 мотори.

Източник: Факти