БЛС подхвана Мангъров заради изказванията му за Ковид-19

Комисията по професионална етика на Българския лекарски съюз започна проверка срещу доц. Атанас Мангъров заради негови изказвания по повод коронавирус и ваксините и антиваксърска пропаганда. 

Тя е изпратила писмо до лекаря още на 28-и ноември и го е приканила в 10-дневен срок да представи своята гледна точка. Мангъров носи отговорност по Закона за съсловните организации и може да бъде наказан с порицание, глоба в размер на 1 до 5 минимални заплати или заличаване от регистъра на лекарската колегия в срок от 3 месеца до 1 година (чл. 38). Сигналът е на д-р Петър Петров  заради интервю на Мангъров от 2-и ноември, 2021 г. пред Радио „Фокус“. То е със заглавие: „Доц. Атанас Мангъров: Ако някой реши да въведе локдаун само за неваксинирате, ще си вкара страхотен автогол“. 

Сигналът се отнася до конкретни твърдения. Д-р Петров е приложил три цитата от интервюто, които, според него, показват как бившият кандидат-депутат нарушава Кодекса за професионална етика на лекарите в България. 

Инфекционистът казва пред медията: „Хората са напълно прави да протестират, защото тези зелени сертификати от епидемиологична гледна точка са напълно безсмислени. Те бяха замислени по времето, когато се считаше, че тези ваксини ще успеят да създадат групов имунитет, но в последствие се оказа, че това не става, и всъщност в момента се вижда, че хората, които са ваксинирани, са способни да се заразяват и съответно да заразяват други хора. Тоест, от тази гледна точка да се дава възможност на хората, които са ваксинирани да се движат свободно, да посещават заведения е напълно безсмислено“.

Източник: novinite.bg