АвтоВАЗ: Цените на Lada няма да се повишат, но при едно условие

АвтоВАЗ не планира да повишава цената на автомобилите Lada, казва пред изданието Известия ръководителят на компанията Максим Соколов. Но има едно условие: за да се запазят ценовите етикети на текущото ниво, не трябва да има външни утежняващи фактори, които увеличават цената на автомобилите. Ако няма рязко поскъпване на компонентите, то и Lada няма да поскъпне.

Соколов отбеляза, че цената на автомобилите Lada леко се е увеличила. Следователно сегашната ценова рамка ще се запази за дълго време, прогнозира шефът на АвтоВАЗ, но само ако не възникнат форсмажорни обстоятелства с рязко поскъпване на компонентите. „Вярваме, че ценовите параметри, които пазарът достигна днес, няма да се повишават в бъдеще, както беше в предходния период“, казва Соколов.

В същото време, по-рано през 2022 г., автомобилният гигант трябваше да се адаптира към растящите цени на компонентите на фона на инфлация и прекъсване на веригите за доставки. Микроелектрониката, с недостига на която светът се бори от няколко години, поскъпна „понякога дори десетки пъти“, а кризата все още не е преодоляна.

От началото на годината АвтоВАЗ пренаписа цените на Lada три пъти и два пъти през март, което бе свързано с колебанията на цените на пазара като цяло. От средата на годината средната препоръчителна цена на автомобилите на руския производител се е увеличила със седем процента. През септември АвтоВАЗ повиши цените за опростена Lada Granta.

Междувременно реалните цени на Lada продължават да изумяват очевидци. Така новата Lada Vesta NG с 1.6-литров двигател и CVT се предлага в московските автокъщи за повече от два милиона рубли, което по текущия обменен курс се равнява на 65 000 лв.

Източник: Факти