АвтоВАЗ пуска мощна Lada Niva през 2023 година

„Следващата година нова Niva с по-мощен двигателен пакет ще излезе от поточната линия“. Това каза Максим Соколов, ръководител на АвтоВАЗ. Първата серийна Niva Sport ще бъде подарена на дизайнера Валери Семушкин, който е автор на проекта Niva VAZ-2121 с три врати. Максим Соколов лично връчи на Валери Семушкин сертификат за подарък с номер 001 за първата кола.

Соколов не даде подробности за това какъв двигател се очаква, но руските автомобилни журналисти имат свои версии за това. „Фактът, че е планиран по-мощен двигател за Niva с три врати, стана известен наскоро. И сега от разговори и размишления заводът премина към действие, – пише в социалните мрежи Максим Кадаков, главен редактор на „За рулем“. – Ще бъде интересна кола – с неочаквано за мнозина моторно решение. Мощност – около 120 к.с Разбира се, с бодикит и в ярки цветове – като продължение на историята с рали-рейд варианта на Niva, който бе представен този сезон (именно тази кола е на снимката).

Татяна Елисеева, майстор на спорта по автомобилизъм, обаче има по-конкретна информация. „След 45 години Lada Niva най-после ще се сдобие с наистина нов агрегат. Той ще е с работен обем 1.6 литра! Знам със сигурност, че ветеранският модел ще получи новия мотор VAZ-11182 с обем 1.6 литра. Тестовата машина вече е налична. И всеки, който вече я е тествал, е изненадан. Въпреки минилното увеличение от 7 к.с. и 14 Нм , усещането е, че под теб има самолет вместо кола. Освен това новият двигател трябва да пасва на трансмисията, за което също е помислено. В края на краищата задвижването на четирите колела на Niva изисква по-сериозни агрегати“

Източник: Факти