Автоматични измервателни уреди в колата, които често лъжат (ЧАСТ I)

Всяка кола има огромен брой сензори и почти всички доста често отчитат неверни показания. Някои сензори не работят адекватно поради възраст и износване. Други показват непълна информация, защото са програмирани по много специфичен начин. Независимо защо сензорът предоставя ненадеждни данни, неговото поведение често е заплаха както за шофьора, така и за превозното средство.

1. Сензор за налягане на климатика


Често се случва климатикът да се включва дори когато нивото на хладилния агент е критично малко. Именно неизправен сензор е причината това да се случи. Ако климатикът се включва, но почти не духа студено, тогава най-вероятно проблемът е в споменатото оборудване.

2. Сензор на изпускателния колектор


Проблемите със сензора на изпускателния колектор, който е отговорен за измерването на налягането и температурата, започват, когато колекторът загуби херметичността си. Най-често това се случва поради спукани съединения, изгорели гарнитури или запушване на оборудването с прах.

3. Сензор на дросела


Потенциометър на оста на дросела има за цел да предава информация за неговото положение към контролния блок. Най-често оборудването започва да дава неправилни сигнали в резултат на значително износване. Това от своя страна не е най-добрият начин да се повлияе на работата на двигателя и в крайна сметка се превръща в причина за загуба на мощност.

4. Сензор на разпределителния вал


Често проблеми в колата възникват и със сензора на разпределителния вал, който по същество е един от ключовете за контрол на процесите в мотора. Проблемите с това оборудване в повечето случаи започват в резултат на корозия на електрическите връзки или запушване на механизма с маслени отлагания.

5. Дебитомер


Това е така нареченият обемен сензор за въздушен поток. Изключително важно нещо, от което пряко зависи параметърът за изчисляване на консумираното гориво от двигателя на автомобила. Това оборудване показва фалшиви показания, когато сензорът е запушен с прах. Последното никак не е рядкост, особено при редовно шофиране в града.

6. Сензор на коляновия вал


Сензорът, който следи въртенето на коляновия вал, е изключително важно нещо, тъй като участва пряко в управлението на двигателя. В най-лошия случай колата може дори да не стартира, ако сензорът на коляновия вал предоставя неадекватна информация.

ЧАСТ II

Източник: Факти