Altea Freetrack Concept е испанския предшественик на най-проходимата G-Klasse

През 2007 година по време на международното изложение в Женева, на щанда на Seat е показан един интересен концепт на базата на актуалният тогава миниван – Seat Altea. Прототипът Altea Freetrack Concept е със 185 милиметра по-висок от стандартния модел, а под капака на офроуд модела работи 2.0-литров бензинов двигател с 240 конски сили, който предава пълния въртящ момент към четирите колела.

Концептът напомня изключително много на най-проходимата версия на G-Klasse – 4×42 , която се появява на пазара години по-късно. Освен увеличения клиренс и по-големия двигател, Freetrack Concept разполага и с резервна гума монтирана върху багажника, както и четири индивидуални спортни седалки в интериора. Интересното е, че моделът достига до серийно производство за разлика от повечето подобни концепти, но за съжаление, не във вида в който го виждаме.

През 2009 година се появява серийна Altea Freetrack, която също може да се похвали със задвижване на четирите колела и 2.0-литров бензинов двигател, макар и с по-скромните 200 конски сили. Клиренсът при серийния модел е увеличен с 40мм, а отличителни за него са черните пластмасови брони и раздувки на калниците, чиято красота е спорна.

Източник: Факти