Акад. Богдан Петрунов: Без имунизация сме обречени!

„Без имунизация сме обречени, трябва да се намери стимул за хората, макар че не съм привърженик на материалните стимули. Необходимо е обяснение, че няма нищо страшно в имунизацията. Още от края на 40-те и началото на 50-те до днес имунизацията у нас е нещо нормално. Но противоречивата, фалшивата информация е обезпокоителна, защото разсейва хората и създава страхове в тях. Хора, които нямат представа от медицина, говорят, това е най-страшното. А науката е категорична за ползата от ваксинация“. 

Това каза пред БНР акад. Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България. 

Според него през януари Омикрон ще стане доминиращ вариант у нас и припомни, че той се разпространява бързо, но протича по-леко. 

„Но и тези данни са условни. Важно е обаче и нивото на имунизираните. При 60-70% имунизирани вариантът ще е по-незначителен за нас… Колкото по-малко имунизирани има, толкова повече вирусът мутира“. 

В предаването „Нещо повече“ акад. Петрунов подчерта, че 30-40% от преболедувалите развиват пост Covid синдром. 

„Преди два месеца вече официално този дълъг Covid беше обявен за отделна болест. Затова казваме, че това е мултиорганно заболяване“. 

Той потвърди, че се работи по създаването на ваксина, която е насочена към стимулиране на клетъчния имунитет: 

„Много се говори за антителата, те са важни към момента, но след 3-6 месеца спадат и нямат ефективност. Дълбокият смисъл на всяка ваксина е стимулиране на клетъчния имунитет, стимулиране на паметовите клетки, които при повторен контакт със съответния вирус се активират наново и започват производството на антитела. Много активно се работи по такава ваксина и вече има добри резултати“. 

Източник: novinite.bg