В Русия: Не бих се учудил да ми конфискуват и гробното място

Путин и хората му започнаха да посягат и на имуществото на руснаците – както правеха бандитите през 1990-те години. Това е нормално за мафията, завзела властта в Русия, пише в коментара си Иван Преображенски.

В последния ден на януари руската Дума единодушно прие Закона за конфискация на имуществото на гражданите, осъдени за това, че казват истината за руската армия. За властите това са „фалшиви новини“. Говорителят на Долната камара Вячеслав Володин даде да се разбере, че новите репресии ще бъдат насочени на първо място към живеещите в чужбина руснаци. Властите искат да ги лишат от „почетните звания, както и да конфискуват тяхно имущество, пари и други ценности“.

Мафията с ръждясалата „Нива“

Владимир Путин и хората му, подобно на бандитите от 1990-те години, решиха да минат към пряко изземане на имуществото на руснаците. Това е нормално за мафията, завзела властта в Русия. Те тръгнаха по пътя на болшевишката експроприация – с тази разлика, че иззетото не е за благото на народа, а отива за войната срещу Украйна.

Самият руски президент, както е известно от журналистическите разследвания, разполага с гигантски резиденции из цялата страна и редовно го определят за един от най-богатите хора на планетата. Но пък издигайки кандидатурата си за предстоящите през март псевдоизбори, Путин декларира заплатата си, пенсията си и „антикварните“ автомобили „Нива“ и „Волга“. Очевидно е загрижен за милиардите си и иска да ги укрие.

Сега режимът на Путин изглежда е решен да измъкне и последната копейка от своите противници, наказвайки ги за смелостта им да се борят за възстановяването на държавността и правата в Русия. Или пък за това, че се обявяват против престъпната агресия по отношение на Украйна.

Какво може да бъде конфискувано в Русия?

„Ми ето – ще им вземат незаконно придобитите милиони и дворци“, би могъл да възкликне на това място читателят. Но ще сгреши – антипутинската коалиция няма дворци. Въпреки това новият закон определено може да усложни живота на мнозина, та даже и на роднините им.

Аз нямам имоти в Русия, но всъщност излъгах – имам няколко места на руски гробища. И няма да се учудя, ако руските власти ме осъдят по някой член на Наказателния кодекс, а след това изземат тези четири квадратни метра гробни места, с които разполагам. Приетият от Думата закон е толкова противоправен, че реално позволява да се отнема всичко, каквото решат.

Експроприация „по подразбиране“

Законът още не е минал през Съвета на федерациите и не е подписан от президента, но първите му жертви вече се знаят. Сред тях е една от най-известните руски писателки Людмила Улицкая, която подобно на Борис Акунин попадна в списъка на екстремистите и терористите. Срещу нея бяха подадени доноси, които директно изискват конфискация на нейното имущество.

Примерът с Улицкая показва, че законът не става причина за нови репресии и изземане на имуществото на гражданите във вид на отмъщение за техните убеждения – зависимостта е обратна. Руските власти първо определят кой да стане жертва, след което легализират своите желания. И вече не става дума за лични врагове на режима като Улицкая. Новата репресивна вълна е насочена потенциално срещу стотици хиляди граждани на Русия, които живеят извън нейните предели.

Конфискуваното ще трябва да се връща

Руските власти по няколко направления отправят към руснаците, живеещи в чужбина, искания за информация, предназначена да изясни техните данъчни задължения.

Това е логично – ясно е, че управляващата класа няма да финансира войната си от милиарди, откраднати от държавния бюджет. По-скоро за тази цел може да бъде използвано конфискуваното имущество на противниците на тази агресия. Така че когато Путиновият режим рухне, неговите приемници ще трябва не само да осъдят тези, които са давали престъпните заповеди и да плащат компенсации на Украйна и на украинците, но и ще трябва да се заемат с връщането на имуществото, откраднато на руснаците от държавата. Но пък засега Путин не възнамерява да си ходи и само увеличава броя на престъпленията на режима.

Източник: Факти