„Ако Западът не подкрепи Украйна, това ще е унищожението ѝ“

Ако Западът не подкрепя Украйна толкова, колкото е необходимо, вероятно ще има преговори. „При това положение обаче Русия ще ни постави точно там, където искаше. А това е унищожението на Украйна“, казва военен експерт.

„Украйна може да загуби войната, ако Западът не оказва необходимата ѝ подкрепа. Това е изтощителна война и изходът ѝ ще се реши преди всичко от ресурсите, а не от морала“, казва пред АРД австрийският полковник Маркус Райзнер, който е военен историк. Той подчертава, че Украйна има нужда от трайна подкрепа, но в европейските столици вече изпитват определена умора. Там явно са смятали, че доставеното оръжие е достатъчно. „Но това не е така“, категорично заявява пред германската медия Райзнер.

„Определено може да се направи повече“

Полковникът споделя и мнението си, че на базата на сегашното оръжейно производство няма да има възможност да се доставят онези количества, от които Украйна действително се нуждае. Според Райзнер са необходими по-големи усилия, тъй като ситуацията е сериозна. „Западът трябва да разбере това. Ако е готов да подкрепи Украйна, ще трябва да направи повече. А ако не е готов, трябва да го обяви. Сегашното ужасяващо чистилище предизвиква само нови жертви, но не води до резултат.“

Анализирайки актуалната ситуация, военният експерт отбелязва пред АРД, че още наскоро след руската инвазия е станало ясно, че се задава изтощителна война. А залогът в подобна война е голям – тя не може да се води „между другото“.

Маркус Райзнер привежда данни в подкрепа на своята теза – вместо исканите от Украйна 100-150 системи HIMARS, досега са доставени 38. Изтребителите също е трябвало да бъдат осигурени по-рано. От ракетите ATACMS пък е била доставена най-старата версия, и то в ограничено количество. „Може да се направи повече, но съществува страх от ескалация“, посочва военният експерт.

Той казва, че сега на Запад осъзнават, че трябва да си бръкнат по-дълбоко в джобовете, но в момента никой не се решава да съобщи тази новина на населението в съответната държава от опасения да не насърчи радикалите.

„Европа изглежда не разбира сериозността на положението“

Пред АРД полковник Райзнер изтъква, че руската военна промишленост все още е в състояние да се справя със ситуацията, въпреки 11-те пакета наказателни санкции. При това Русия не е изолирана, а може да разчита на подкрепата на глобалния Юг, за да води по-дълго тази война.

Както пише АРД, Русия произвежда два милиона снаряда годишно, а по южнокорейски данни е получила още един милион снаряда допълнително от Северна Корея. Докато ЕС не е успял да спази обещанието си и досега е осигурил само 300 000 снаряда. Тези данни дават повод на военния експерт да отбележи, че Европа изглежда не осъзнава сериозността на положението – защото иначе биха били необходими значително по-големи усилия в сферата на военната промишленост. Райзнер припомня признанието на НАТО, че арсеналите постепенно се изчерпват, повече няма. А увеличаването на производствените капацитети би отнело не месеци, а години.

„Положението е дори по-тежко от това през миналата година“

Според полковник Райзнер Украйна сега се намира дори в по-тежко положение, отколкото през миналата година, когато Русия е била принудена да се отбранява. Експертът казва и това, че започнатата от Украйна офанзива се е провалила. „След този отбранителен успех руските настроения се подобриха. И сега руснаците вярват, че постепенно ще могат да поставят Украйна на колене“, посочва военният експерт пред АРД.

Той казва и това, че благодарение на масовото използване на дронове бойното поле се оказва „прозрачно“ – всеки знае какво прави другият и няма как да се извършат незабелязани маневри. А това е фатално за войниците в окопите – те няма как да се спасят в тях, при положение че дроновете ги атакуват от два метра дистанция.

„Русия няма да се спре“

Пред АРД австрийският полковник казва също, че вижда много паралели между сегашната ситуация в Украйна и Корейската война. „В началото тя бе много динамична, след което се установи патова ситуация. Оттам нататък имаше нужда от две години и от преговори, продължили 473 дни, за да се подготви документ от 18 страници, регламентиращ примирието, което продължава и до днес. Двете страни продължават да са в състояние на война. Всичко това обаче би означавало, че Украйна няма да може да съществува в границите, каквито ги познаваме. Дилемата е в това, че Русия ще бъде все по-малко готова на преговори, щом вижда, че Западът коленичи.“

На финала на интервюто за АРД Райзнер прави и прогноза как могат да се развият нещата, не криейки предположението си, че добрите времена засега вероятно са отминали. А новите изискват друга реакция. „Ако стигнем до извода, че не сме готови да подкрепяме Украйна толкова, колкото е необходимо, според мен това трябва да се обяви и вероятно да бъдат започнати преговори. При това положение обаче Русия ще ни постави точно там, където искаше, и ще продължи да прави това, което иска. А това е унищожението на Украйна.“

Източник: Факти