The Heritage Foundation: Време е НАТО да помисли за ядрени оръжия по Източния фланг

Ядрената мисия на Организацията на Северноатлантическия пакт – НАТО е наследство от Студената война, както се представя в момента. Оръжия се съхраняват в Белгия, Германия, Италия, Турция и Холандия – далеч от границите на Русия, пише The Heritage Foundation.

Министър-председателят на Полша наскоро поиска да бъде част от мисията на НАТО, известна като споделяне на ядреното бреме, която съхранява и може да доставя ядрени оръжия по време на криза. Въпреки че ще има разходи и ползи от подобно развитие, които трябва да бъдат претеглени, предложението на Полша е сериозно. Това може да даде на НАТО дългоочакваната възможност да засили възпирането в Европа чрез актуализирана ядрена позиция.

Какво представлява споделянето на ядрената тежест на НАТО?

В мисията за споделяне на ядрената тежест малък брой американски ядрени бомби са разположени в базите на НАТО в Европа. Съюзническите пилоти се обучават от американски инструктори в подобни тренировъчни дейности да хвърлят ядрените оръжия и да управляват изтребители-бомбардировачи на своите страни, способни да носят ядрени оръжия. Оръжията се съхраняват на защитени места и могат да се използват само със съгласието на Северноатлантическия съвет на НАТО и американския президент.

Накратко, това са американски оръжия, които съюзническите пилоти могат да доставят. До днес само тези държави, които се присъединиха към НАТО преди падането на Берлинската стена, могат да съхраняват и могат да доставят американски ядрени оръжия съгласно споразумението за споделяне на тежестта на НАТО.

Целите на мисията, възникнала през Студената война, са възпиране на агресия, особено ядрена агресия, срещу съюзници от НАТО; да увери съюзниците, че американската ядрена гаранция е надеждна; укрепване на алианса политически, като превърне мисията за ответен ядрен удар в дейност за целия алианс; и сигнализират за решимост, че НАТО няма да се поддаде на заплахи от ядрена сила. Всичко това се прави чрез осигуряване на видимо, географско разпределение и демонстрация на ядрените способности на НАТО.

На 30 юни, след приключването на двудневната среща на върха на Европейския съвет, полският премиер Матеуш Моравецки даде пресконференция, на която каза, че „във връзка с факта, че Русия възнамерява да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, ние молим целият НАТО да участва в програмата за споделяне на ядрени оръжия“.

Той каза още, че „окончателното решение ще зависи от нашите американски и натовски партньори. Декларираме волята си да действаме бързо… Не искаме да стоим със скръстени ръце, докато Путин изгражда своите заплахи от различни видове.“

По-късно същия ден говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби отговори на искането на премиера, като каза: „Нямам какво да кажа за разговори от този тип. И така или иначе, ние просто не говорим за разполагане на нашите ядрени системи, така че със сигурност няма да започна да го правя днес“. С такъв кратък, нестандартен коментар, изглежда, че Белият дом е отхвърлил искането на момента, без да го обмисли смислено.

Ако направим анализа, ползите от разширяването на мисията за споделяне на тежестта стават очевидни.

Ползите от разполагането на ядрени оръжия в Полша са в съответствие с първоначалните причини и продължаващите ползи от предно базиране на американски ядрени оръжия в европейските държави. По време на Студената война ядрените хранилища бяха близо до фронтовата линия между НАТО и Варшавския договор. Това означаваше, че самолетите на НАТО ще могат бързо да атакуват цели на Съветския съюз и Варшавския договор, ако Съветите нападнат държави от НАТО. Тези оръжия осигуряват надеждно противопоставяне на количествената военна мощ на Варшавския договор и по този начин убеждават Съветския съюз да не нахлува в Западна Европа. Те бяха инструменти за възпиране.

Същата логика важи и днес. Изтребители-бомбардировачи, въоръжени с ядрени оръжия с малък капацитет, са предназначени да възпират агресията, като представят надеждна комбинация от воля и способности. Предното базиране на такива системи в източните части на НАТО би демонстрирало надеждна и стабилна възпираща позиция.

Като се има предвид, че Русия обяви през юли, че е преместила част от ядрените си оръжия в Беларус, реципрочното съобщение, че НАТО обмисля преструктуриране на собствените си ядрени сили, не трябва да се разглежда от Москва като провокативно или ескалиращо.

По време на Студената война разполагането на американски оръжия в Германия, Белгия, Италия и другаде намали стимулите на тези страни да разработват свои собствени ядрени оръжия. Като инструмент за неразпространение, споделянето на ядрената тежест може отново да се окаже ефективно за намаляване на стимулите за съюзниците от НАТО да преследват своите собствени ядрени способности.

Най-важното е, че разширяването на мисията за споделяне на ядреното бреме към онези държави, които се присъединиха към НАТО след края на Студената война, би сигнализирало, че НАТО може да се адаптира към промените в средата за сигурност по смислени начини.

Преместването на някои ядрени оръжия от Белгия, Германия и Холандия може да намали точката на политическо търкане в тези страни, където не-мнозинството, но значителна част от населението отдавна се противопоставя на ядрените оръжия на тяхна територия.

Освен това разполагането на ядрени оръжия в бази в Белгия, Германия, Италия, Турция и Холандия имаше смисъл по време на Студената война. Тези нации бяха близо до „фронтовите линии“ на противопоставянето между Варшавския договор и НАТО. Въпреки това, с разпадането на съветската империя и разширяването на НАТО към Балтийските страни, Финландия и Полша, тези бази сега са няколкостотин километра по-далеч от руските сили.

Преместването на някои ядрени оръжия от Германия, Холандия и, потенциално, Белгия към съюзници от НАТО, по-близки до Русия – да речем, Финландия, Полша и Румъния – може да постигне три неща едновременно. Първо, намалява се точката на триене, причинена от наличието на ядрени оръжия в Белгия, Германия и Холандия. Второ, уверяват се онези съюзници от НАТО, които са най-близо до Русия, че арсеналът остава надежден и ефективен. И накрая, по-добре би разубедило една руска агресия чрез увеличаване на значението на ядреното възпиране.

Наистина, ако държава като Белгия или Холандия поиска от Съединените щати в някакъв бъдещ момент да премахнат ядрените си оръжия от територията на тази страни, Полша или друг източноевропейски съюзник от НАТО, готов да поеме отговорността, може да бъде мярка за разумно смекчаване на риска.

Като се има предвид липсата на руска заплаха за НАТО през 20-те години след края на Студената война, не беше необходимо да се променя статуквото за споделяне на ядрената тежест. Но тъй като Русия все повече се ангажира с провокативно и опасно поведение – включително многократни опити за ядрена принуда срещу държавите от НАТО – разширяването на мисията за споделяне на ядрената тежест на изток може да сигнализира на Русия, че НАТО остава динамична и устойчива организация.

Към по-адаптивно и надеждно средство за възпиране

Трябва да се отбележи, че комюникето на НАТО от срещата на върха във Вилнюс, издадено през юли 2023 г., посочи, че НАТО е готова да обмисли по-адаптивен и гъвкав ядрен профил:

„НАТО ще предприеме всички необходими стъпки, за да гарантира надеждността, ефективността, безопасността и сигурността на мисията за ядрено възпиране. Това включва продължаване на модернизирането на ядрения капацитет на НАТО и актуализиране на планирането за увеличаване на гъвкавостта и адаптивността на ядрените сили на Алианса… Алиансът потвърждава отново императивът да се осигури възможно най-широко участие на заинтересованите съюзници в споразуменията на НАТО за споделяне на ядрената тежест, за да се демонстрира единство и решителност на Алианса.“

Следователно Министерството на отбраната на САЩ и Държавния департамент, съвместно с Групата за ядрено планиране на НАТО, трябва да гарантират, че възпиращата позиция на НАТО е оптимизирана за справяне с предизвикателствата на 21-ви век. Те трябва да предприемат няколко ключови стъпки:

1. Проучване на текущите изисквания за възпиране. Това усилие трябва да включва анализ на актуализирани способности и ядрени позиции, за да се осигури гъвкавост, адаптивност и, в крайна сметка, надеждността на ядрените сили на НАТО.

1. Анализ на плюсовете и минусите на разширяването и/или пренасочването на мисията за споделяне на ядрената тежест. Комюникето от срещата на върха във Вилнюс предостави насоки на планиращия персонал на НАТО относно разширяването на мисията за споделяне на ядрената тежест, но персоналът на НАТО не може да свърши тази работа сам. Държавният департамент и Министерството на отбраната на САЩ трябва да подкрепят този анализ.

3. Консултация със съществуващите членове на алианса относно тяхното дългосрочно желание да участват в мисията за споделяне на тежестта. Членовете на персонала и плановиците на НАТО трябва да използват искането на полския премиер, както и комюникето от Вилнюс като възможност да се ангажират с членовете на алианса, които желаят да намалят ролята си в мисията за споделяне на ядрената тежест. Това не предполага някакъв конкретен резултат, като например премахването на ядрените оръжия от вече разположените в членове на алианса, споделящи ядрената тежест. Но всяка промяна на ядреното възпиране на НАТО трябва да включва възгледите не само на тези, които желаят да се присъединят към ядрената мисия, но и на тези, които може да желаят да намалят ролята си в такава мисия.

Пътят напред

Искането на Полша да поеме централна роля в мисията на НАТО за споделяне на ядрената тежест заслужава внимание и трябва да бъде разгледано с най-голяма сериозност. Привидно необузданото отхвърляне на предложението от Кърби не трябва да е последната дума по темата. Мисията на САЩ към НАТО трябва да повдигне този въпрос в дискусии с Групата за ядрено планиране на НАТО за допълнителен анализ. Конгресът, чрез Закона за разрешение за национална отбрана, трябва в същото време да изиска ВВС да идентифицира въздействията върху възпирането на руската агресия от подобно пренасочване на ядрените сили на НАТО. Залозите са твърде големи, за да се направи друго – и времето за модернизиране на десетилетната възпираща позиция на НАТО е дошло.

Източник: Факти