Пригожин се цели в политиката. Иска ли поста на Путин?

Ръководителят на „Вагнер“ Евгений Пригожин иска да играе по-сериозна роля в руската политика. Каква е целта му и гледа ли към поста на Путин?

Ръководителят на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин се опитва да поеме контрола върху една от парламентарно представените партии в Русия, съобщава ЦеДеЕф. Става въпрос за формацията „Справедлива Русия“, която е част от „системната опозиция“ в Русия – партии, които се водят опозиционни, но де факто поддържат режима в Кремъл.

Власт и имунитет за „готвача на Путин“

Пригожин се е срещнал няколко пъти с лидера на партията Сергей Миронов и открито е заявил своите амбиции да играе по-значима роля в руската политика.

Ръководителят на Вагнер, който в годините стана известен и като „Готвача на Путин“, има интерес към овладяването на клона на партията в Санкт Петербург. Пригожин има дългогодишен конфликт с губернатора на Санкт Петербург. Той вероятно планира да овладее парламентарно представената партия, за да използва влиянието си след това на регионално ниво.

Нещо повече, получавайки официален политически пост, Пригожин би могъл да получи не само по-голямо влияние и видимост на национално ниво, но и депутатски имунитет.

На Пригожин надали ще му се получи

Малко вероятно е Пригожин да успее да реализира политическите си амбиции, посочва „ЦеДеЕф“. На първо място, той сериозно надценява позициите си. Лидерът на „Вагнер“ влезе в сериозен конфликт с руското Министерство на отбраната по отношение на войната в Украйна. Въпреки че наемниците му са силно зависими от редовната армия за доставките на боеприпаси, през есента на 2022 г. Пригожин на няколко пъти остро разкритикува и министерството, и военните.

В отговор на това ведомство започна да намалява доставките за бойците на Пригожин, след което той бе принуден да се извини публично. Слабо вероятно е, че той някога ще успее да си възвърне доверието на военните.

В последните публикации на „Ню Йорк Таймс“ за големия теч на данни, преписвани на американското разузнаване, се говори за мащабите на спора между Евгений Пригожин и министъра на отбраната Сергей Шойгу. Министерството на отбраната задържа боеприпаси, които са предвидени за войниците на „Вагнер“, а според изтеклите документи лично президентът Владимир Путин се е опитал да разреши спора между двамата. Твърде се, че Путин е провел среща с тях на 22 февруари.

Въпреки сигналите, че Москва се опитва да намали влиянието на „Вагнер“, истинска вражда между Пригожин и дългогодишния му приятел Путин е малко вероятна, коментира „Франкфуртер рундшау“. Според сайта „Медуза“, през 2020 г. Пригожин е обмислял да се кандидатира за президент, а две години по-късно се е опитал и да основе и партия.

Спорни военни успехи и биография на престъпник

Въпреки огромните жертви, които понесоха, наемниците на „Вагнер“ досега не са успели да превземат Бахмут. Дори и градът в крайна сметка да падне, Русия загуби месеци и множество бойци, повечето от които наскоро наети затворници, привлечени към „Вагнер“.

„ЦеДеЕф“ отбелязва още, че така наречената „опозиция“ в Русия е внимателно изградена и прецизно балансирана. За да функционира правилно, особено с оглед на предстоящите регионални избори през есента и президентския вот в началото на 2024 г., се изисква дисциплинирано и умело сътрудничество между политическите актьори. Пригожин не просто е аутсайдер в света на политиката, но е смятан за твърде безпардонен. Участието му в политиката да дестабилизира функционирането на „системната опозиция“ в Русия. Затова е слабо вероятно Кремъл да го позволи.

Криминалното му минало също е пречка за евентуална политическа кариера. През 80-те години на миналия век той е лежал 9 години в затвора с присъда за грабеж и кражба.

Появилото се наскоро зловещо видео, на което руснак обезглавява пленен украински войник, може само допълнително да отслаби позициите на Пригожин. Записът е толкова брутален, че дори говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи кадрите като „ужасни“ и поиска те да бъдат разследвани. Ако се окаже, че извършителите са наемници от „Вагнер“, това едва ли би помогнало на готвача на Путин да реализира политическите си амбиции.

Източник: Факти