Рейгън от Разград: „Тук хората не се връзват на кухите, популистки обещания на ДПС“

От най-хубавото село в Лудогорието съм, казва Рейхан Хюсеинов. Роден е в Разград през 1973 година, баща му е работник в машиностроителния комбинат, а майка му е жена с желязна ръка и властен характер. Три момчета са в семейството, дори не са си и помисляли да бягат от училище. Живеели в къщата на баба им в Кубрат. От малък Рейхан тренира свободна борба – още в първи клас учителят по физкултура Мюмюн Ибишев го посочил за подходящ за този мъжки спорт. Това го научило на дисциплина. Постъпил в Спортното училище в Разград в 6-и клас, после продължил в София, където бил състезател в отбора на „Левски-Спартак“. Там работил с цяла плеяда големи имена в този спорт, като Огнян Николов, Георги Стоичков и Александър Томов. По-късно във военната му книжка щяло да пише „Школа за високо спортно майсторство“.

Настъпили „мутренските времена“ и, за да не тръгне по лошия път, той се върнал в селото на родителите си Ясеновец. „Спортът тогава се изгуби в групировките“, казва Хюсеинов. Оженил се и с тъста си влезли в ореховия бизнес, който тогава набирал популярност, а от години Ясеновец бил най-голямата борса за орехи. Изкупували и боб, тиквени семки, а след време гаражът, в който започнали бизнеса си, бил заменен с голямо депо.

До Бон и обратно

Случайно обаче стигнал до Бон – братовчеди му казали, че голям завод за производство на бонбоните „Харибо“ набирал работници. Заминал със съпругата и двете дъщери. Немският език се оказал бариера за желаната работа и той се огледал за друга, докато децата му ходели на езикови курсове. Провалила се и мечтата му да отвори български магазин: „В тази държава правилата са железни и не може ей така просто да си направиш фирма и да развиваш търговска дейност. Намерих работа в завод за автомобилни компоненти, подразделение на „Фолксваген“, но след близо две години започна пандемията и решихме да се върнем в България“, разказва Хюсеинов.

В Ясеновец набързо бил номиниран за кандидат-кмет на частичните избори миналата година, след като предишният кмет от ГЕРБ се отказал от поста. От 10 години Рейхан Хюсеинов е член на „Демократична България“ (ДБ), освен това е смятан за неформален лидер на селото. Седмица преди вота емисари от ДПС го потърсили, за да го увещават да осигури гласове за техния кандидат. „Това е тяхна практика, бяха наясно, че нашата общност от години се лута и търси политическата сила, която да им помогне за решаването на проблемите. ДПС никога не е имало кмет в Ясеновец, никой не се връзва на кухи обещания и популизъм, аз съм третият кмет от ДБ“, коментира Хюсеинов.

Въпреки трикратните совалки на експремиера Бойко Борисов по време на извънредната кампания, човекът на ДБ спечелил кметския пост и се заел с детските площадки, с двата мюсюлмански и един християнски гробищни паркове, както и с много други проблеми в селото.

„Иначе Борисов го разкарваха из селото, той се хвалеше, че ГЕРБ ни е направил 50 улици, пък аз така и не съм ги виждал. Да е сложен асфалт на 10 най-много, но и той е изровен вече“, казва кметът.

В Ясеновец изгледите са за ясно време

Най-голямото от селските основни училища в Разградско е това в Ясеновец с близо 300 деца. Селото е голямо – има около 4 000 жители, от които не повече от десетина семейства са на гурбет в чужбина. Има кафенета и дори кафе-автомати пред по-големите къщи, голям пункт за изкупуване на метали за скрап, много от фамилиите са ангажирани в животновъдството и земеделието, други – в двата цеха за преработка на восък и мед, трети – в двете мандри. По улиците се виждат витрините на магазини за хранителни стоки, за булчински рокли, пердета и килими, фирми за алуминиеви дограми. Няколко депа за орехи са затворили цикъла с автоматизирана техника – изкупуват, сушат, преработват, опаковат в кашони и пакети, изнасят и за Европа – освен доставките за цялата страна. Дойде ли сезонът, берачите плъзват на лъчове с изкупвачите, имат си брандирани бусове и познават всички пътища и райони. Не им трябват никакви джипиеси, през смях обяснява едрият мъж, зарязал бизнеса си, за да кметува. Според него няма по-качествен от българския орех, защото земята и климатът са перфектното място за отглеждането му, при това без пестициди.

Тук ромите не са съгласни да ги определят като такива, те не знаят ромски език, при преброяванията се самоопределят като турци с мюсюлманско вероизповедание. Имат си джамия, а за голямата петъчна молитва там се събират по над 100 човека. Ремонтирана е с дарения на местните. В Ясеновец има и турска махала, но джамията им не ги привличала особено. „Не ми харесва това делене, все сме мюсюлмани, но те сякаш странят от нас. А когато почистим християнското гробище, изпитвам същото удовлетворение, както и при двете мюсюлмански“, споделя Хюсеинов.

Хюсеинов не си представя телефонът му да е изключен, или да подписва документи, докато играе карти в кафенето, както правел предишният кмет. Когато в най-големите летни горещини пламнало сметището, долетял на минутата и настоял районът да бъде отцепен още преди да дойдат огнеборците – децата напирали да видят пламъците, тичали наоколо, имало е опасност да някоя да пострада. От Разград пристигнал заместник-кметът Мирослав Грънчаров, той поел управлението на кризата и двамата били плътно един до друг до края ѝ. Другите трима заместници не стъпили там, общинският съветник от ГЕРБ не се появил, макар да е от Ясеновец. „Вятърът беше северен, но ако беше от юг, сигурно половината ни село нямаше да го има. Още подозирам, че е умишлен палеж“, казва той.

Питам го защо не бива да снимам селото с прекрасните къщи и чисти улици с приветливи хора. Страхуват се заради някогашната лоша слава на местните телефонни измамници, настръхват, щом дойде журналист в селото. Но това е вече в миналото, уточнява кметът. Безделници в Ясеновец няма – само 6 жени и двама мъже получават социални помощи и са ангажирани по програмите за временна заетост.

Откъде идва прякорът Рейгъна

Ученическите години на Рейхан в Кубрат съвпаднали с времето на управлението на Роналд Рейгън в САЩ. И когато учителят по физкултура Ибишев чул името на първолака, засмял се и казал „аха, Рейгън, значи“.

„Да, получихме държавни имена, тогава не можех да разбера кой заповяда това, кой е продиктувал решението, бях твърде млад и зелен. Явно е трябвало малцинствата да бъдат пречупени и претопени, но и това е минало, ние нямаме нужда от отмъщение. А и сега живеем в тежка криза – война, разделения, инфлация“, коментира Рейгъна. Според него, въпреки преживяното насилие от онова време, хората са живели в разбирателство – българи, турци, роми, арменци, всички. И това не може да се промени. Видял е страха в очите на треньорите си, връщали се от международен турнир в Чехословакия през 1989 г., когато започнало принудителното изселване на турците. Помръкнала радостта на Рейхан-Рейгъна от медалите и шампионската титла.

„Хората заслужават да живеят в европейско село“

А денят на встъпването му в длъжност през 2021 г. се превърнал в масово събитие, каквото само тези хора могат да спретнат – всичко живо се стоварило на площада, имало музика, речи, поздравления. Тогава Рейхан получил и книга с биографията на американския президент Роналд Рейгън.

Сега мечтата на кмета е да види Ясеновец с перфектна инфраструктура, спортни салони, пенсионерски клубове, около чешмата – символ на селото да се изгради парк за отдих, усмихнати хора и образовани деца, и правила, валидни за всички. За емблематичната чешма вече има изготвен проект „Всички тези хора заслужават да живеят в европейско село, каквито сме виждали по чужбина. Ние в ‘Демократична България’ така виждаме нещата“, заключава той.

Автор: Вилдан Байрямова

Източник: Факти