Намирисва на ново задкулисие. Да видим какво ни предложи Габровски.

Проектоправителството на проф. Николай Габровски е хибрид от кадри от втория ешелон на ГЕРБ, бивши управляващи в кабинетите на тройната коалиция, както и на двойната коалиция с премиер Пламен Орешарски. Така предложеното с първия проучвателен мандат на ГЕРБ-СДС правителство прилича на нова тройна коалиция на интересите, за която вече се появиха медийни сравнения със сватбена премяна. Новото в нея е за маскарад, старото е повече. А синьото е за евроатлантизъм, назаем е за министерства, при които личи приемственост с БСП-ДПС – като земеделския ресор. Предложеният за министър на земеделието и горите Васил Грудев управляваше фонд „Земеделие“ при кабинета „Орешарски“.

Спомен за тройната коалиция

Сред предложените вицепремиери и министри, които са били членове на кабинета на тройната коалиция са предложените за вицепремиерки Меглена Плугчиева и Миглена Тачева. Плугчиева беше зам. министър-председател в правителството на Сергей Станишев, а след участието си в тройната коалиция се посвети на кариерата си на дипломат. При управлението на БСП-НДСВ-ДПС Тачева беше министър на правосъдието, а по време на управлението на ГЕРБ оглави Националния институт на правосъдието и дори бе преизбрана на този пост за втори мандат без конкурс.

Повече от ГЕРБ

„Кабинетът на проф. Габровски не е на ГЕРБ, той сам подбира отдалечен от партиите екип“, беше казал по-рано лидерът на партията Бойко Борисов. Избрал съм ги независимо и по съвест, видимо е, че те са професионалисти в своята област, заяви Габровски след като връчи папката с имената на президента. Професионалната биография на кандидатите обаче го опровергава, че не се е отдалечил повече от ръка разстояние от кадруването на политическата сила, която го издигна за министър-председател. Част от номинираните са от втория ешелон на банката кадри на ГЕРБ.

Предложената за министър на финансите Маринела Петрова например е била заместник на министър Кирил Ананиев в мандата на ГЕРБ. Номинираната също за министър на вътрешните работи Благородна Макева-Найденова е била заместник на Христо Терзийски, също кадър на ГЕРБ, оглавявал Главна дирекция „Национална полиция“. Малина Крумова, вицепремиер по управление на средствата от ЕС, също е известна от банката кадри на ГЕРБ – тя беше заместник регионален министър, а по-късно оглави и Държавната агенция по пътна безопасност. Заместник-министър при ГЕРБ е и настоящето предложение за министър на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев.

Мартин Дановски, бивш съветник на Томислав Дончев, ще отговаря за икономиката и индустрията, а Прошко Прошков, столичен общински съветник от групата на ГЕРБ-СДС – за транспорта и съобщенията. Предложеният за министър на отбраната генерал-лейтенант (о.з.) Атанас Запрянов беше съветник в политическия кабинет на премиера Бойко Борисов във втория му мандат, а по-късно беше назначен и за заместник-министър на отбраната.

Безспорно ключово е предложението за министър на енергетиката – това е Николай Павлов, бившият шеф на „Булгаргаз“ по времето на ГЕРБ. „Благодарение“ на Павлов България отказа по-големи количества евтин азерски газ. Павлов, както и още някои в проектокабинета, са били и служебни министри в правителства на президента Румен Радев.

Хибридът

Предложеното правителство може да се нарече и хибрид от кадровия подход на Борисов, кадри на БСП отпреди Корнелия Нинова – когато партньорството с ДПС беше по подразбиране, както и на президента Радев. Ако има трети мандат, ще настояваме за правителството на проф. Габровски, заяви преди дни лидерът на ГЕРБ. Към момента заявки, че няма да го подкрепят, са дали „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, БСП и „Възраждане“. Ако БСП се управляваше от Сергей Станишев, вероятно подкрепа за правителството на Габровски би била възможна.

През уикенда депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков избърза и обяви, че кабинетът „Габровски“ може да разчита на подкрепата на ДПС. По-късно във Фейсбук обаче лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ съобщи „на всички онези, които си позволяват да говорят от името на ДПС“, че решението ще бъде взето от ръководния колективен орган на партията – Централното оперативно бюро (ЦОБ). „Още на срещата с проф. Габровски ясно и категорично заявихме: подкрепата на ДПС зависи от приоритетите на проектокабинета, от програмата, която той ще предложи и от персоналния състав“, написа Карадайъ.

С някои от „персоналния състав“ ДПС са работили в правителства, в които са били партньори. Но дали това е достатъчно, за да подкрепят кабинет с първия мандат? Съзаклятието за хибридното правителство показва, че този състав има шансове да мине в 48-ия парламент. Но то означава и нови протести. Защото националните интереси са заплашени от ново задкулисие.

Автор Емилия Милчева

Източник: Факти