СПИН отдавна не е смъртна присъда. Предразсъдъците останаха.

Мануел е ХИВ-серопозитивен и разказва за трудностите, с които се сблъсква всеки ден. Например колко трудно взима час за зъболекар: „Обикновено ме оставят като последен за деня пациент, ако въобще ми дадат час за преглед. Когато отбележиш във въпросника, че си ХИВ-серопозитивен, всичко става много трудно“, казва 33-годишният мъж.

Носителите на вируса на практика са здрави

Често той се чувства дискриминиран. Очевидно хората се страхуват от него и от потенциално смъртоносната инфекция. А с нея междувременно може да се води съвсем нормален живот, уверява Йоханес Богнер от Германския център за изследване на инфекциозните заболявания към Университета в Мюнхен: „От медицинска гледна точка носителите на ХИВ-вируса са напълно здрави хора и си остават такива. Това се дължи на съвременните антивирусни комбинации от терапии, които вече са много по-ефективни“, добавя той.

От около 25 години има успешни терапии срещу СПИН. С медикаменти може да бъде спряно размножаването на вируса в тялото. Обикновено става дума за комбинация от различни медикаменти. „Дълго време това беше сериозен проблем за пациентите, тъй като те трябваше да приемат огромен брой таблетки, капсули или сокове. Сега стандартната терапия е комбинация от три действащи съставки, които са обединени в една таблетка. Това много улеснява нещата“, казва Богнер пред АРД. Освен това има и други възможности. Вместо всеки ден да се пият таблетки, на пациентите, болни от СПИН, може да се прави инжекция с дълготрайно въздействие. Една подобна инжекция е достатъчна на всеки два месеца.

Въпреки това вирусът не може напълно да изчезне от тялото. Затова целта на терапията е следната: концентрацията на вируса ХИВ да спадне под нивото, при което може да бъде открит с помощта на тест. Хората, които постигат тази терапевтична цел, не са заразни. Тогава в кръвта вече не се установява наличието на вируса, а пациентите не са заразни – нито, когато правят секс, нито, когато ходят на зъболекар.

Профилактика за хората в риск

Друг голям напредък е профилактиката с медикамент, който осуетява заразата със СПИН у хора, изложени на риск от инфекция. Казано иначе, тази профилактика е „хапчето след това“ – например след убождане с игла в болницата или сред операция на ХИВ-позитивен пациент. Тогава се препоръчва в рамките на два часа след излагането на вируса да се започне с въпросната профилактика в комбинация от три активни съставки, за да не се позволи на инфекцията да се развие. Същото трябва да се направи и след рисков секс или след изнасилване.

Статистиката сочи, че продължителността на живота на серопозитивните, които се подлагат на такава профилактика, междувременно се е увеличила.

Автор: Джени фон Шпербер

Източник: Факти