Насилието над жени продължава да е голям проблем в Турция

355 жени са убити досега в страната тази година, според феминистка организация.

Известна актриса призна, че също е ставала обект на физическо насилие.

Броени дни след Международния ден за елиминиране на насилието над жените ново брутално убийство потресе Турция, където четири на десет жени стават жертва на физическо насилие.

Мъж от Денизли, Югозападна Турция, прерязал гърлото на жена си с нож, след като я завлякъл на ливада на стотина метра от дома, а после се върнал и наръгал баща си с нож, съобщи турската частна телевизия НТВ. Драмата се разиграла пред очите на майката на насилника, която се обадила на телефона за спешна помощ. Нападателят е бил задържан, а бащата е приет в болница без опасност за живота. 20-годишната Елиф Ърмак обаче вече е само поредното име в статистиката за жертвите на домашно насилие в Турция.

Подобни са историите и на другите 355 жени, които са били убити в Турция от началото на 2022 г., според данните на сайта на платформата „Ще спрем убийствата на жени“, качени в т.нар. дигитален паметник (именник на жертвите).

Платформата, една от основните и най-активни асоциации за защита на правата на жените в Турция, е заплашена от закриване, след като бе дадена на съд по-рано тази година по обвинения в „неморални“ дейности. Процесът бе провокиран от жалби на лица, които обвиняват членовете на асоциацията в „разрушаване на семейството под претекст, че защитават правата на жените“ и в „обида към президента“ за това, че са публикували доклади за убийствата на жени или са отправяли призиви към политиците да предприемат действия срещу безнаказаността на извършителите на насилие, основано на пола. Според феминистката платформа процесът е политически и представлява „атака срещу борбата на жените за техните права“, а докладите, които те оповестяват, противоречат на твърденията на правителството, че броят на убийствата на жени намалява.

Официалните правителствени данни сочат за 225 убити жени в Турция през първите десет месеца на настоящата година. По думите на министърката на семейството и социалните услуги от проислямската Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Деря Янък за същия период (януари-октомври) на миналата година убитите жени са били 242. За цялата 2019 г. жертвите са наброявали 337, през 2020 г. са били 268, а през 2021 г. – 309, посочи още министърката.

Янък обяви, че правителството има „нулева толерантност“ по отношение на този вид престъпления. „Борбата ни срещу насилието над жени дава резултати, но тя ще продължи, докато нито една жена не става жертва на насилие“, заяви тя, цитирана от „Хюриет дейли нюз“.

Проучване на турския университет Хаджеттепе, оповестено по случай Международния ден за елиминиране на насилието над жените на 25 ноември, показва, че четири на десет жени са били обект на физическо насилие от страна на своите съпрузи или интимни партньори, съобщи „Хюриет дейли нюз“. Почти половината от тях не споделят с никого за преживяното.

Нещо повече, една на десет бременни жени, живеещи в Турция, също е била подложена на физическо насилие. Около 12 процента от омъжените жени са били обект на сексуално насилие, една на всеки две – на емоционално насилие, а една на три – на икономическо насилие, показват данните от проучването.

Известната турска актриса Ирем Хелваджъоглу също призна, че е била подлагана на физическо насилие, предаде телевизия Хабертюрк. „И аз съм била обект на физическо насилие в моя живот“, споделя звездата от популярни и у нас сериали като „Слънчеви момичета“, „Бягство“ и „Дълго те чаках“. „Да знаеш, че такава реалност, такова насилие все още може да бъде преживяно е много страховито и разтърсващо чувство“, допълва тя.

Въпреки неубедителното си представяне по отношение на насилието над жените обаче Турция реши да се оттегли от 1 юли м.г. от Истанбулската конвенция – важен инструмент в борбата с насилието над жени, макар че именно тя бе първата страна в света, която ратифицира този документ.

Според Дилбер Сюнетчиогли, представителка на платформата „Ще спрем убийствата на жени“, причината за това е, че „доминираната от мъже система не желае да загуби силата си“. В интервю за БТА по повод Международния ден за елиминиране на насилието над жени м.г. тя каза, че оттеглянето на подписа от Истанбулската конвенция е насърчило мъжете насилници, създало е усещане за безнаказаност и е довело до дори по-голяма бруталност при убийствата на жени.

Според ислямистките и консервативните среди в страната Истанбулската конвенция подкопава семейните ценности. Те са враждебно настроени към принципа за полова равнопоставеност и смятат, че конвенцията също така насърчава хомосексуализма с принципа за премахване на дискриминацията на базата на сексуална ориентация.

Демонстрация в петък по случай 25 ноември, на която участниците призоваха в Истанбул за прекратяване на насилието над жените и за връщане на Турция към Истанбулската конвенция, завърши с ареста на над 150 жени. Властите забраниха шествието по централния бул. „Истиклял“ от съображения за сигурност и запазване на обществения ред.

Източник: Факти