Тръмп си остава Тръмп и това може му създаде проблеми на следващите избори в САЩ през 2024 година

Докато Доналд Тръмп се готви за нова кандидат-президентска кампания, по всичко личи, че той си остава Доналд Тръмп – обиден, раздразнителен и прекомерно съсредоточен върху политическото си реноме. Електоралният пейзаж около него е това, което се е променило.

След неубедителното представяне на републиканците на междинните избори тази година, някои в партията все повече искат да гледат напред, а не назад. Тръмп вече не е безусловният кандидат за нейната президентска номинация, какъвто можеше да бъде само преди година.

Потенциалните му съперници, особено губернаторът на Флорида Рон Десантис, предизвикват ентусиазъм сред републиканските избиратели и, което е също толкова важно, те набират средства от ентусиазирани дарители. Десантис победи опонента си от Демократическата партия и беше преизбран миналата седмица, докато много високопоставени кандидати, подкрепяни от Тръмп, загубиха изборните надпревари.

В екзитпол от изборния ден, публикуван от „Едисън рисърч“, шестима от всеки 10 респонденти заявиха, че имат неблагоприятно мнение за бившия президент.

Тръмп е изправен пред огромни предизвикателства на няколко фронта: гражданско-процесуални и наказателно-процесуални разследвания и поток от разкрития, които вредят на имиджа му в рамките на разследването на Конгреса относно усилията, които той е положил да остане на власт въпреки, че изгуби президентския вот през 2020 г. от демократа Джо Байдън.

През август Тръмп стана обект на федерално наказателно разследване относно свръхсекретни документи, които той е съхранявал в кабинета си в дома си във Флорида. Тръмп твърди, че е било законно това, че документите са останали у него.

Той вече няма достъп до основната си комуникационна платформа и оръжие – акаунта в Туитър, който използваше за мобилизиране на ревностни поддръжници и ефективни нападки срещу предполагаеми врагове. Новият собственик на Туитър Илън Мъск обаче допусна, че би могъл да възстанови акаунта на Тръмп.

Тръмп все пак си запазва силни предимства за участието си в републиканските първични избори през 2024 г.: той остава най-доминиращата сила в партията, има легиони от почитатели и при предишни спънки е излизал триумфално от ситуацията. Той също така е натрупал около 77 млн. долара към миналия месец, въпреки че изборните правила ще затруднят достъпа му до тях.

Поляризираща фигура

Тръмп, който е на 76 години, е силно поляризираща фигура, подложил на изпитание търпението на голяма част от американската общественост.

Преди седем години, когато стартира успешната си кандидат-президентска кампания, на хората той беше известен като шоуменът и магнатът, но какъв е той като политик, това си оставаше отворен въпрос. Сега няма почти никакви съмнения, а избирателите наказаха партията му в резултат на това, което навежда на мисълта, че неговата политическа привлекателност си има граници.

В поредица от първични избори на Републиканската партия тази година Тръмп имаше решаваща роля за определяне на победителя, като до голяма степен успя в усилията си да подкрепи свои съмишленици. Но самите междинни избори бяха донякъде катастрофални за него, тъй като кандидатите за Сената, които той подкрепяше в жизненоважни щати, се провалиха и костваха на републиканците категоричен контрол над Камарата на представителите.

„На практика това са третите поредни избори, на които Доналд Тръмп ни костваше успеха, а това е като да имаш три провинения, след което си вън (правило в бейзбола – бел. ред.)“, заяви в неделя по Си Ен Ен губернаторът на Мериленд Лари Хоган, републиканец.

Колкото повече, толкова повече

Тръмп е неразривно свързан и с извършеното на 6 януари 2021 г. нападение на негови поддръжници срещу Капитолия, които се опитаха да попречат на конгресмените да потвърдят победата на Байдън. Тръмп продължава да упорства с неверните твърденията, че е загубил изборите през 2020 г. поради масови измами.

Изслушванията в Конгреса във връзка с нападението от 6 януари миналата година напомниха на избирателите, че Тръмп сякаш искаше тогава да застраши сигурността на верния си вицепрезидент Майк Пенс, който беше там през този ден, и да уволни високопоставени служители на министерството на правосъдието заради противоконституционния си стремеж да остане на власт.

Докато Тръмп иска да получи номинацията на републиканците без съперници, ако срещу него се изправят съперници, той би искал в надпреварата да се включат колкото се може повече кандидати. При съществуващото разделение ще трябва да се появи силен алтернативен кандидат, за да може той да загуби номинацията.

Проучване на общественото мнение, проведено през октомври от „Морнинг консълт/Политико“, показва, че Тръмп получава над 50% от гласовете на републиканците, а Десантис – около 21%. Неотдавнашно проучване във Флорида, проведено от „Виктори инсайтс% показа, че Тръмп и Десантис получават по около 50%. Като илюстрация, че разглежда Десантис като все по-нарастваща заплаха, на митинги през последните дни Тръмп започна да се хвали, че ще го смаже на първичните избори на републиканците.

Тръмпизъм без Тръмп?

Съществува и въпросът дали дясното движение на Тръмп „Да направим Америка отново велика“, което е завладяло голяма част от Републиканската партия, все още се нуждае от него или се превръща вместо това в тръмпистко движение без Тръмп.

Нова серия от кандидати използват голяма част от риториката на Тръмп, без да са обременени с личните му негативи. Понякога те заемат по-гневни и по-твърди позиции от тези на бившия президент.

Като губернатор на Флорида Десантис се е борил срещу правото на аборт, социалните медии и преподаването на въпроси, свързани с расата и пола в училище. Той подкрепи и въвеждането на нови ограничения за гласуването.

За някои републиканци Десантис, който е на 44 години, изглежда повече като бъдещето на партията им, отколкото Тръмп. Докато Десантис е на гребена на вълната на републиканската политика, Тръмп, обратно, може да прилича на рок група, която е преминала през най-добрите си години и се задоволява да изпълнява най-големите си хитове отново и отново.

Сред другите потенциални претенденти са две изгряващи звезди – бившият губернатор на Южна Каролина и бивш представител на САЩ в ООН Ники Хейли и губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноъм. Добавете към тази смесица Пенс и бившия държавен секретар Майк Помпейо, които може да се харесват повече на републиканците, подкрепящи върхушката, отколкото Тръмп.

Ранното обявяване на кандидатурата на Тръмп може да се разглежда като опит да задържи тези потенциални съперници настрана от изборната надпревара, докато той остава в позиция на относителна сила. Той може и да успее да привлече републиканците да подкрепят третата му президентска номинация.

Също толкова възможно е обаче тези съперници да видят един отслабен кандидат и да усетят, че имат преимущество над него, оставяйки Тръмп да реши доколко иска да води битка за една партия, над която някога той имаше неоспорим контрол.

Източник: Факти