Израелските заселници имат големи надежди след победата на Нетаняху на изборите

Високо на скалист връх на окупирания Западен бряг, израелски заселници, въодушевени от шумния изборен триумф на десницата, оглеждат осеяния с палестински села пейзаж, търсейки нови места, където да пуснат корени.

На изборите на 1 ноември твърдолинейната заселническа партия „Религиозен ционизъм“ се изкачи до трето място в парламента, което я превърна в потенциален влиятелен партньор във вероятната коалиция на Бенямин Нетаняху. Преговорите започнаха вчера и могат да отнемат седмици.

Но сред заселници, които основават възгледите си на идеология и се възприемат като пионери, възвръщащи обетованата библейска земя, вече има големи надежди за бюджети, строителство и инфраструктура, които да поддържат преуспяването на тяхното начинание.

„Очакванията ни са големи“, казва Даниела Вайс, заселничка ветеран, която ръководи малката проучвателна мисия. „Това правителство е по-добро за евреите, отколкото за арабите. Това е най-важното в тази ситуация.“

Вайс описва резултатите от изборите като революция. „За мен като човек, който оглавява заселническо движение, това е победа“, каза тя. „Не се съмнявам, че ще има ускоряване на развитието на селищата.“

Повечето световни сили смятат за незаконни съгласно международното право селищата, изградени на територията, която Израел е завзел по време на войната от 1967 г., а тяхното разширяване – за пречка пред мира, понеже те отнемат от земята, върху която палестинците претендират да създадат своята бъдеща държава.

Доколкото мирните преговори за създаване на такава държава на Западния бряг, Ивицата Газа и Източен Йерусалим са застинали от 2014 г. насам и не са налице признаци за тяхното съживяване, и без това мрачната перспектива за палестинците е помрачена още повече от евентуално правителство начело с Нетаняху.

„Ще има увеличаване на заселническата дейност и това ще затвори вратата за каквото и да е политическо решение“, каза Уасел Абу Юсеф от Организацията за освобождение на Палестина (ООП).

Израел оспорва незаконността на селищата и се позовава на библейски и исторически връзки със Западния бряг, който нарича библейското му име – Юдея и Самария.

„Тръпки ме побиват като се връщам в местата, където са живели моите предци“, каза Барух Гордон от селището Бет Ел, по чиито улици има предизборни плакати на „Религиозен ционизъм“.

„Това е родината на нашите предци, която ни се полага“, каза Гордон, който се надява Израел да разшири суверенитета си върху тази територия, което би означавало фактическо анексиране.

Повече от 450 000 души, или по-малко от 5% от населението на Израел, са еврейски заселници на Западния бряг. Там живеят около 3 милиона палестинци, които се ползват там с ограничено самоуправление.

Стремящите се към по-малките анклави дълбоко в територията идеологически мотивирани заселници са малцинство от заселническото население. Но въпреки това те са мощна политическа сила, включително в партията „Ликуд“ на Нетаняху.

В религиозната семинария в Бет Ел, където Гордон работи като директор по развитието, обучаващите се там мъже започнаха спонтанно да пеят и танцуват в нощта на изборите, когато станаха ясни резултатите.

Около 80 % от гласовете в Бет Ел са подадени в подкрепа на „Религиозен ционизъм“, показват данните от избирателната комисия на Кнесета, и почти 10% за „Ликуд“ на Нетаняху.

Нетаняху се стреми към рекорден шести мандат, като се съюзява с „Религиозен ционизъм“, която се застъпва за анексирането на селища – обещание, което крайнодясната политическа сила даде през 2020 г., преди да се откаже от него в замяна на нормализиране на връзките с Обединените арабски емирства.

Тази сделка, която скоро след това се разшири и към Бахрейн, беше постигната с посредничеството на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, по време на чиято администрация имаше увеличаване на инвестициите за развитието на селища от твърдото дясно правителство на Нетаняху за периода 2015-2019 г.

Тъй като администрацията на Байдън е далеч по-остра в позицията си срещу заселническата кампания, Нетаняху ще трябва внимателно да балансира между своята формираща се коалиция и Белия дом.

Но заселниците не са притеснени. Игал Дилмони, главен изпълнителен директор на основната организация на заселниците, заяви, че очаква Нетаняху да ускори развитието на селищата, като същевременно предприеме твърди ограничителни мерки срещу палестинското строителство, извършвано без разрешение от израелска страна.

Нетаняху, каза Дилмони, беше проницателен държавник, способен да се справи с всеки свързан с това дипломатически разрив, като добави, че независимо от всичко анексирането е само въпрос на време.

„Дори това не се случи утре сутринта, ще се случи след 10 или 15 години. Не бързаме“, каза Дилмони.

Източник: Факти