Путин знае, че ще излезе от Кремъл само мъртъв

Почетният професор в Центъра „Хенри Кисинджър“ към университета Джон Хопкинс (Вашингтон), Сергей Радченко, е специалист по Студената война, на която е посветил множество книги. В интервю за електронното издание на френския вестник L’Express академикът се връща към историята на превратите в СССР. И гарантира, че стремглавото бързане на Владимир Путин не му оставя никакъв шанс да излезе в „спокойна пенсия“.

L“EXPRESS: Смятате, че ще бъде много трудно Владимир Путин да бъде свален от власт. Защо ? Не я ли отслабват военните неуспехи на Русия?

СЕРГЕЙ РАДЧЕНКО: Официалният процес на уволнение със законови средства е почти немислим. Той трябва да бъде предложен от Думата и одобрен от Съвета на федерацията. Прагът, който трябва да бъде достигнат, е много висок. Пучът ще изисква подкрепата на военните. А Путин първо избира антуража си по критерия за лоялност, която цени преди всичко.

В исторически план държавните преврати са рядкост. Трябва да бъдат изпълнени много условия. Тежко военно поражение може да допринесе за това. Това ще изисква и участието на службите за сигурност: ФСБ, Федералната служба за защита, Федералната служба на националната гвардия.

L“EXPRESS: Възможно ли е някой от приближените му да го предаде?

СЕРГЕЙ Р.: Да, възможно е. Вече имаше случаи на предателство в историята на кремълския елит, например свалянето на Хрушчов през 1966 г.: политическият елит просто се умори от диктаторските му маниери. Действията срещу него изискват намесата на службите за сигурност и КГБ. Сталин, от друга страна, тероризираше политическия елит. Проблемът е кой се осмелява да излезе от гората и да действа първи срещу лидера. Ако се замислите, дълголетието на Сталин е поразително. И от друга страна, страхът от елита беше разбираем.

Днес широко разпространена е идеята, че Русия е във война, че всички те са замесени, че опит за държавен преврат може да ги накара да загубят властта си, дори живота си, и да рискуват дълъг затвор. Западът държи отговорен целия руски елит, което го подтиква да остане лоялен на Путин. Ето защо няма изменници.

L“EXPRESS: Според вас Путин вероятно е решил да остане на власт. В това отношение различава ли се поведението му от това на предишните руски и съветски лидери?

СЕРГЕЙ Р.: Горбачов и Елцин, които подадоха оставка, са по-скоро изключения. Горбачов вече нямаше реална власт и оставането му на поста беше безсмислено. Елцин напусна по здравословни причини. Обратно, Хрушчов беше свален, Сталин и Брежнев умряха в леглата си.

Путин знае, че единственият му начин да напусне Кремъл е с краката напред: или някой ще го убие, или той ще умре. Няма безопасен вариант, ножовете са извадени. Твърде късно е за мирно оттегляне.

L“EXPRESS: Военно поражение, икономически затруднения или народно недоволство не биха ли могли да го накарат да „отстъпи властта?“

СЕРГЕЙ Р.: Шансовете са много малки. Руснаците са много пасивни, много е трудно да ги накараш да се задействат. За да застрашат Путин, стотици хиляди хора трябва да се разбунтуват. Днес ситуацията в Русия е много по-добра, отколкото през 90-те години: затова тя запазва известна популярност, дори и да е трудно да го признаем. Това, което е възможно, е сепаратизъм, особено в Кавказ. Русия се държи там империалистически, тя управляваше с бруталност тази територия през 19 век. На тази територия исторически има неприязън към руското господство, което се е проявило през 19 век, но и по време на чеченските войни. Tам хората не искат да умират за имперските илюзии на Путин.

L“EXPRESS: Какъв според Вас е най-вероятният изход за Путин и Русия?

СЕРГЕЙ Р.: Дълго време мислех, че най-вероятният изход е пълно замразяване на конфликта. Украинската контраофанзива оспорва тази перспектива. Русия претърпя големи загуби, но има много възможности и запазва способността си за нанасяне на сериозни щети на Украйна. Така че бих казал, че най-вероятният изход е или пълно замразяване, или ядрена война в Украйна – ужасяваща перспектива.

L“EXPRESS: Украинците искат да си върнат територията. От тяхна гледна точка е разумно. Но дали ще стигнат там, преди да избухне ядрена война?

СЕРГЕЙ Р. : Най-добрата политика е да бъде подкрепяна Украйна, както НАТО вече прави. Не вярвам, че Западът може да направи много. Особено след като Путин показа, че няма намерение да отстъпи.

L“EXPRESS: Това ли е подходящият момент за преговори?

СЕРГЕЙ Р.: Винаги е подходящо време за преговори. Ключовият въпрос е какво може да пожертва Путин. Предполагам, че неговата червена линия е Крим.

L“EXPRESS: Кои са потенциалните наследници на Путин? Може ли да го замени някой с умерени възгледи?

СЕРГЕЙ Р.: Не вярвам неговият наследник да дойде от службите за сигурност, където мъжете са твърде стари и не особено здрави. Сред цивилните се откроява премиерът Михаил Мишустин, компетентен технократ. Можем да споменем и бившия министър-председател Сергей Кириенко, който не е особено компетентен, но понякога минава за технократ.

L“EXPRESS: Жените изглежда напълно отсъстват от руския политически елит. Наистина ли е така? Някой има ли влияние зад кулисите, например съпругите?

СЕРГЕЙ Р.: Руското общество е доминирано от мъже и много руски жени споделят идеологията, която им дава предимство. Съпругите не играят важна роля. От тази гледна точка Русия не е изолиран случай. Нито една жена не е заставала начело на Съединени щати.Но в Русия има компетентни жени, започвайки с директора на Централната банка, която върши абсолютно забележителна работа.Решенията ѝ помогнаха да се запази стабилността на руските финанси след тежките западни санкции.

L“EXPRESS: Как си обяснявате твърдото отношение на някой, който някога е минавал за либерал? Чист опортюнизъм?

СЕРГЕЙ Р.: Всички са цинични! Те трябва да съответстват на разказа, който е бил инсталиран. Това оставя надежда: ако са цинични и прагматични, могат да променят позицията си.

L“EXPRESS: Около Путин има голям брой хора, които смятат политиката му за лоша. Такъв ли е случаят с Медведев?

СЕРГЕЙ Р.: Не бих се изненадал да науча това. Днес той доказва своята лоялност.

Източник: Факти