Си Дзинпин ще открие конгрес на ККП в момент, когато Китай е изправен пред редица предизвикателства

Китайският президент Си Дзинпин ще застане на подиума в неделя и ще открие исторически конгрес на управляващата комунистическа партия, на който се очаква да спечели трети мандат и да затвърди позицията си на най-могъщия ръководител на Китай след Мао Цзедун.

Конгресът се провежда в сложен момент, когато икономиката на страната е засегната от водената от Си политиката за нула ковид, а подкрепата му за руския президент Владимир Путин отчужди още повече Китай от Запада.

Въпреки това дипломати, икономисти и анализатори казаха пред Ройтерс, че Си е на път да затвърди властта си.

Конгресът в Дома на народните събрания на площад „Тянанмън“ ще продължи около три седмици и в него ще участват близо 2300 делегати, които ще заседават основно при закрити врата. В китайската столица бяха наложени по-строги мерки за сигурност и за контрол срещу разпространението на коронавируса.

На стоманодобивните заводи в близката провинция Хъбей е било наредено намалят работата си, за да се подобри качеството на въздуха, каза източник от бранша.

Откакто Си встъпи в длъжност преди десет години, китайските политики станаха все по-непрозрачни и сега анализаторите могат само да предполагат кои хора ще заемат ключовите постове и до какво ще доведат новите назначения.

Въпреки това малцина очакват значителни отклонения от курса, възприет по време на третия мандат на Си. Неговият основен фокус попадна върху политики, които приоритизират сигурността, твърдата дипломация, силната армия и увеличаването на натиска за завземане на Тайван.

Конгресът ще завърши с представянето на новия Постоянен комитет на Политбюро (ПКП). Това е елитен, седемчленен орган на Китайската комунистическа партия (ККП), в който Си се очерта като доминираща фигура.

„Има вероятност новият (ПКП) да бъде (съставен) безкомпромисно“ от хора, верни на китайския президент, казва бившият британски дипломат Чарлз Партън, който е сътрудник в базирания в Лондон Съвет по геостратегия.

Конгресът вероятно ще започне с продължителна, предавана по телевизията реч на Си, в която той ще очертае широк спектър от приоритети през следващите пет години. С това ще бъде поставено началото на процес на кадрови промени по върховете на партията и правителството, който ще се проточи с месеци и ще завърши през март с годишната сесия на парламента.

Третият мандат, който ще си осигури Си, ще бъде безпрецедентен за последните десетилетия, когато лидерите на ККП оставаха на поста два мандата. Ще се нарушат и други норми, тъй като според анализатори не се очаква да бъде посочен наследник на 69-годишния Си. а това е индикация, че той планира да остане на власт дори за още по-дълго време.

Мистериозният човек

Наред с новия състав на ПКП, наблюдателите на процесите в Китай се вълнуват най-силно от въпроса кой ще бъде избран за нов премиер, след като Ли Къцян освободи поста през март. Тази длъжност е натоварена с тежката задача по управлението на втората най-голяма икономика в света.

Сред „обичайните заподозрени“ са няколко високопоставени партийни членове, но никой от тях не е възприеман като очевиден избор за наследник на Ли, а тази несигурност е необичайна.

Още повече че според някои анализатори в днешно време личните възгледи нямат особено значение. Си отстрани фигурите, считани за „реформатори“, в интерес на икономическите си политики, които са все по-държавно ориентирани и националистически мотивирани.

„Има все повече доказателства, че през последните няколко години решенията за повишения все-по рядко са се взимали въз основа на технократски способности, каквито може да се очаква, че имат реформаторски настроени фигури, и все по-често – с оглед на лоялността към Си Дзинпин. Така че според мен наистина трябва да забравим за идеята за реформи“, каза Марк Уилямс, който е главен икономист в отдела за Азия в компанията „Кепитъл икъномикс“.

Очаквания

Речта на Си при откриването на последния конгрес на ККП през 2017 г. беше до голяма степен оптимистична и включваше амбициозни планове за превръщане на Китай във водеща световна сила до 2050 г. В своето изказване, което продължи близо три часа и половина, той спомена думата „реформи“ 70 пъти.

Оттогава конюнктурата се промени драматично: китайската икономика беше засегната от ограниченията срещу разпространението на коронавируса, имотният сектор бе връхлетян от съкрушителна криза, а рестрикциите за технологичния отрасъл, наложени под мотото за „общ просперитет“, предизвикаха нежелан ефект.

В глобален план отношенията на Пекин със Запада значително се влошиха.

Инвеститори и безброй ядосани китайски граждани се надяват конгресът да положи крайъгълен камък, след който Китай да започне да отслабва политиката си на нула ковид. Все по-вероятно е обаче те да останат разочаровани, тъй като тази седмица Пекин многократно потвърди ангажираността си с въпросния подход.

Освен това някои анализатори казват, че е малко вероятно конгресът да предизвика някакви непосредствени или драматични промени в политиката за съживяване на икономиката, чийто ръст тази година според прогнозите ще бъде около три процента – значително по-нисък от официалната цел от 5,5 процента.

„Не очакваме да има някакви сериозни политически промени до март следващата година, особено що се отнася до знаковата стратегия за нула ковид и до безпрецедентните ограничения върху китайския имотен сектор“, пишат анализатори от финансовата компания „Номура“.

Източник: Факти