Йодни таблетки, бункери, информационни кампании: в Източна Европа се подготвят за ядрена катастрофа

Руският президент Владимир Путин заплашва, че ще използва ядрени оръжия във войната срещу Украйна, а войските му окупираха украинската АЕЦ „Запорожие“. Това породи страхове и опасения на Запад. Как се справят със заплахата хората в съседните на Украйна държави?

Молдова: бомбоубежища, пълни с плъхове

Между украинския град Запорожие и Република Молдова разстоянието е само 500 километра. В случай на ядрена авария 2,5 милиона жители на малката държава между Украйна и Румъния вероятно ще бъдат изложени на радиация. През лятото на 2022-а година съседна Румъния поръча и достави един милион йодни таблетки за Молдова. Предполага се, че приемани във високи дози те предпазват от рак на щитовидната жлеза в случай на ядрено замърсяване. Досега обаче те не са били раздадени на населението. Медиците предупреждават, че те не бива да се приемат „профилактично“.

Органът, отговарящ за извънредните ситуации, е разработил каталог с мерки за населението в случай на ядрена или радиоактивна авария. Същевременно беше публикуван и видеоклип с препоръки. В него съветват хората да не напускат домовете си, да затворят прозорците и, ако има възможност, да влязат в мазето.

В страната почти няма бункери или укрития. Дори в столицата Кишинев, в която живеят около един милион души, няма нито едно убежище от въздушно нападение. Бункерите, останали от съветската епоха, са продадени на частни компании. Сега те се използват за складове или са изоставени и са обитавани само от гризачи.

Румъния: 30 милиона йодни таблетки

Министерството на здравеопазването в Букурещ е поръчало 30 милиона йодни таблетки, които бяха предоставени на аптеките в цялата страна. Всеки гражданин може да ги получи безплатно с препоръка от личния си лекар. Засега са осигурени таблетки за седем милиона души, но само 500 000 са проявили интерес.

„Кампанията ни не се е провалила, въпросът е в манталитета. Не сме свикнали с превенцията”, коментира здравният министър на Румъния Александру Рафила. „Подготвени сме и виждаме, че и другите държави са подготвени.“ Въпреки това ситуацията трябва да бъде по-добре разбрана „от страна на лекарите и населението“, допълва Рафила.

Унгария: Нова АЕЦ с помощ от Русия

В Унгария няма извънредно търсене на йодни таблетки, а потенциална ядрена катастрофа в съседна Украйна се обсъжда сравнително малко. Не се обмислят мерки за защита, не се разпространява информация по темата. Министър-председателят Виктор Орбан официално подкрепя санкциите на ЕС срещу Русия, но в същото време води мащабна кампания срещу тях сред унгарската общественост. Според него те вредят повече на страните от ЕС, отколкото на самата Русия.

През август правителството дори обяви, че се придържа към планираното изграждане на два нови ядрени реактора – с помощта на руската компания „Росатом“. Договорът за сътрудничество е сключен още през 2014-а година. Русия финансира най-голямата част от проекта с десет милиарда евро, Будапеща ще плати останалите 2,5 милиарда.

Словакия: обществото е разделено

Словаците изкупиха всички йодни таблетки в аптеките още през март. С течение на времето обаче страхът намаля. В момента използването на ядрени оръжия не се разглежда като реалистичен сценарий. „Ако Русия използва ядрени оръжия, Западът ще отговори. Кремъл е наясно с това“, заяви министърът на външните работи Растислав Качер. Той изключи възможността Русия да използва стратегически ядрени оръжия. От друга страна, рискът от използване на тактически ядрени оръжия се е увеличил. „Дори и това би било ясно пресичане на всички червени линии“, добави Качер.

Словашкото общество е разделено в отношението си към Русия. Половината от населението смята, че не принадлежи нито към Запада, нито към Изтока, 37 процента виждат в Русия стратегически партньор, а 20 на сто дори желаят руска победа във войната срещу Украйна. От друга страна, агресията на Путин повиши подкрепата за членството на Словакия в НАТО до рекордните 72 процента, докато преди четири години тя беше едва 51 на сто.

Полша: Ядрени оръжия, моля

Както в Словакия, където 70 процента от населението подкрепят ядрената енергетика, повечето поляци също почти нямат резерви към нея. Строителството на първата атомна електроцентрала ще започне след четири години. Ако всичко върви по план, първият реактор ще бъде пуснат в експлоатация през 2033-а година.

Полша разчита на атомната енергия и за отбрана, и се стреми да се присъедини към ядрената програма на НАТО. „Разговаряхме с лидерите на САЩ, за да разберем дали обмислят подобна възможност. Въпросът е отворен“, заяви президентът Анджей Дуда в началото на октомври. По неговите думи собственото ядрено оръжие трябва да остане „дългосрочна цел“: „Така ще бъде изградено бъдещото величие на Полша“.

Досега полското общество реагира сравнително спокойно на заплахите на Путин – малко под половината от населението се страхува от руска ядрена атака, сочат проучванията. Все още няма паника, но напоследък интересът към йодните таблетки се е увеличил, съобщават полските медии. В момента общините създават пунктове, откъдето гражданите могат да си набавят лекарствата в случай на спешност.

Автори: Витали Калугареану, Кристиян Стефанеску, Жолт Богар, Лубош Палата, Яцек Лепиарц

Източник: Факти