Над България надвисва парализа

Бившият министър-председател на България Бойко Борисов е напът да заеме първо място на парламентарните избори, въпреки че фрагментираният партиен пейзаж означава, че нацията може да се насочи към продължителен период на политическа парализа, пише Слав Оков за Bloomberg, пише Bloomberg TV Bulgaria.

На четвъртите избори за по-малко от две години консервативната партия на Борисов спечели 26% от гласовете, според екзитпол на „Алфа Рисърч“. Партията на бившия премиер Кирил Петков, чието реформаторско правителство издържа само седем месеца, преди да бъде свалено през юни, е на второ място с 20%, показва проучването. Политическата изолация на Борисов и намаляващата подкрепа на Петков означават, че нито един от лидерите няма ясен път за съставяне на правителство. Продължителен период на изграждане на коалиция – и дори перспективата за пети избори – може да попречи на способността на България да се справи с рекордната инфлация, плана за приемане на еврото и последствията от руската инвазия в Украйна.

Българските гласоподаватели „очакват да бъдат направени компромиси – те искат да бъде съставено правителство“, каза Боряна Димитрова, управляващ съдружник в „Алфа рисърч“, пред обществената телевизия БНТ. „Няма да е лесно.“ Най-бедната държава-членка на Европейския съюз беше тласната в най-тежката си криза от десетилетия, след като Русия, бивш съюзник, спря доставките на газ през април. Почти изцяло разчитайки на вноса на енергия от Кремъл преди конфликта, прексъването на доставките накара лидерите в нацията от 6,5 милиона да се борят за нови източници на газ.

Радев държи юздите

При липсата на избрано правителство празнината досега беше запълнена от временен кабинет, назначен от президента Румен Радев, пенсиониран генерал, който отхвърля обвиненията за смекчаване на позицията на страната спрямо Москва. Докато Петков се опитваше да прокара твърдо отдръпване от Русия, служебното правителство на Радев реши да възобнови преговорите с руската държавна компания „Газпром“ за възобновяване на доставките.

Държавният глава беше критичен към санкциите на ЕС, наложени след превземането на Крим от Кремъл през 2014 г., за който той в един момент сигнализира, че принадлежи на Русия. В обръщение миналата седмица Радев осъди агресията на президента Владимир Путин, но също така предупреди, че ЕС трябва да смекчи рисковете от собствените си санкции срещу Кремъл. „Става все по-трудно и по-трудно да съставим правителство“, каза Радев пред репортери в София по-рано в неделя, след като гласува. „Страната ни се нуждае от силни и легитимни институции, за да преодолее кризите, да предприеме решителни реформи и да вземе стратегически решения с дългосрочен хоризонт.“

Борисов изолиран, Петков отслабен

ГЕРБ на Борисов доминира нацията повече от десетилетие, преди да загуби властта миналата година от партията на Петков, „Продължаваме промяната“. Подкрепен от масови антикорупционни протести, насочени срещу Борисов, Петков победи консерваторите с обещанието да се справят с корупцията. Тази подкрепа намаля, въпреки че политическата изолация на Борисов му дава малко възможности.

Партията, традиционно представляваща етническите турци в България, „Движението за права и свободи“, е на трето място с 14%, показват екзитполовете, докато проруските социалисти в България имат подкрепата на 10%. „Възраждане“, ултранационалистическа партия, спечели 10% – по-слаб резултат от очакваното. Партийните лидери ще имат три шанса да формират мнозинство. Ако това не успее, президентът ще бъде принуден да свика нови избори. „Настоящите политически сътресения показват опасността от нарастваща политическа фрагментация в България“, казва пред Bloomberg Левон Камерян, асоцииран директор в базираната в Берлин Scope Ratings GmbH. Ръстът при крайната десница „ще усложни още повече създаването на коалиции“.

Източник: Факти