Байдън намеква за рискована смяна на политиката относно независимостта на Тайван

Завоалираното обещание на президента Джо Байдън, влязло във водещите новини, че американските сили ще защитят Тайван от китайско нападение, бе негов намек за евентуална промяна в политиката на САЩ в подкрепа на правото на острова на самоопределение.

Макар Белият дом да положи усилия да обясни, че това съвсем директно изявление на Байдън за защитата на острова, към който Китай има претенции, направено в интервю в неделя, не означава промяна в политиката, някои анализатори казват, че той може би е саботирал – умишлено или не – становището на САЩ да не заемат позиция по отношение на независимостта на Тайван.

Китайският лидер Си Цзинпин отдавна се заканва да постави Тайван под контрола на Пекин и не изключва това да стане с използването на сила. Демократично управляван Тайван остро протестира срещу претенциите на Китай, но казва, че няма нужда да обявява независимост, защото вече е независима държава.

Американски представители, сред които държавният секретар Антъни Блинкън и министърът на отбраната Лойд Остин подчертаха по-рано тази година, че САЩ не подкрепят независимостта на Тайван. Техните гаранции са част от прилежно поддържана десетилетия наред неангажираща политика за разубеждаване на Китай да не предприема непровокирано нападение, както и за убеждаване на Тайван да не обявява официално независимост. В речника на Вашингтон това е известно като „двойно възпиране“.

В предаването „60 минути“ на Си Би Ес обаче Байдън каза, че макар той да не го насърчава да го направи, решението е на Тайван. „Тайван сам прави преценките си за независимостта. Ние не ги насърчаваме да станат независими. Това е тяхно решение“, каза Байдън.

ДУМИТЕ НА БАЙДЪН РАЗЕДИНЯВАТ

Критици на президента твърдят, че Китай ще възприеме неговите коментари като негласна подкрепа за обявяването на независимост, което е „червена линия“ за Пекин. Те казват също, че коментарите на Байдън по-скоро засилват враждебността, отколкото обявяват ангажимент за защита, тъй като Пекин навярно вече допуска, че Вашингтон ще защити Тайван.

„Проява на непоследователност е да казваш, че политиката на Америка към Тайван е непроменена, докато твърдиш, че САЩ поемат ангажимента да се бият за Тайван и че Тайван сам прави преценките си по отношение на независимостта“, заявява Крейг Сингълтън, експерт по Китай във Фондацията за защита на демокрациите. Пекин вероятно ще се обезпокои, че Байдън внушава, че Тайван може сам да решава дали да е независим, добавя той.

Координаторът към Белия дом за Индийския и Тихия океан каза на проява в понеделник, че думите на президента „говорят сами за себе си“, след като някои републиканци, в това число сенатор Бен Сас, похвалиха коментарите на президента и укориха Белия дом за стъпката назад.

„Президентът пряко потвърди отдавнашната политика на САЩ за един Китай“, каза Ейдриън Уотсън, говорителка на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Байдън събра подкрепа и от някои съюзници на САЩ като Виктория Чмилите-Нилсен, председателка на литовския Сейм, която каза за Ройтерс, че думите на Байдън са „съдържателни и навременни“. „Мисля, че това е силно изявление и определено добър тон“, каза тя.

„ПРЕЦИЗНОСТ В ЕЗИКА“

Външното министерство на Тайван реагира на изявлението на Байдън, като изрази своето „искрено одобрение“ за неговата непоколебима подкрепа за острова. Говорител на китайското посолство във Вашингтон каза, че САЩ не трябва да изпращат погрешен сигнал към сепаратистките сили в Тайван, за да не рискуват да подкопаят мира в Тайванския проток и отношенията между Китай и САЩ.

Според Джъд Бланчет, експерт по Китай към Центъра за стратегически и международни изследвания, изявлението на Байдън по-скоро обърква, отколкото изяснява политиката на САЩ. „Въпросът, по който прецизността в езика е първостепенна, е говоренето за нашата тайванска политика“, казва Бланчет. „Ако ще правим фундаментална промяна в политиката и че ще защищаваме Тайван, даже ако те обявят независимост, то това е нещо, което заслужава много по-солидна дискусия, отколкото всички да бъдат информирани в едно 60-минутно интервю“, добавя той.

Източник: Факти